Nem engedi a városvezetés: nem lesz újabb magyar iskola Nagyváradon

Nem egyezett bele a nagyváradi önkormányzat egy újabb magyar tannyelvű oktatási intézmény létrehozásába. A Zsigmond király nevét viselő iskola több magyar tagozatnak egy jogi személyiséggé való szervezése által jött volna létre.

A nagyváradi önkormányzat átiratban értesített döntéséről a Bihar megyei RMDSZ-szervezetet november 6-án. Ezt Ilie Bolojan polgármester és Eduard Florea, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatója írta alá   számolt be az ebihoreanul.ro.

A Zsigmond király vagy Luxemburgi Zsigmond Általános Iskola létrehozását szeptemberben kérelmezte az RMDSZ, a történelmi egyházak és a Romániai Magyar Pedagógusok szövetségének támogatásával. Mivel a Sebes-Körös bal partján nincs egyetlen önálló jogi személyiségű magyar tannyelvű iskola sem, azt kérték, hogy a Dimitrie Cantemir, Nicolae Bălcescu, Lucreţia Suciu és Ioan Slavici nevét viselő iskolák magyar tagozatait vonják össze közös jogi személyiséggé, az osztályoknak ténylegesen nem kellett volna új épületbe költözniük.

Az erdon.ro portál beszámolója szerint ez év elején is kérték az átszervezést, akkor azonban azt a választ kapták, hogy nem időszerű a kérdés, arra térjenek vissza az új iskolahálózat előkészítésekor. Ezért augusztus 16-án újabb beadvánnyal fordultak az önkormányzathoz, szeptemberben pedig pontosították és eljuttatták az önkormányzat mellett a tanfelügyelőségnek is.

Az iskolák nem akarják

A portál az átiratra hivatkozva azt közli, hogy miután az önkormányzat  konzultált a négy iskola igazgatótanácsával, mind a négy vezető testület nemleges választ adott az átszervezésre. Az igazgatótanácsok többek között a szegregáció és a diszkrimináció elkerülésére hivatkoznak, de az is szerepel az elutasítás indokai között, hogy a négy tanintézetben csökkenne a diákok száma, és az átszervezés érintené  mind a magyar, mind a román tagozaton tanító pedagógusok óraszámát is.

A dokumentumban az is szerepel, hogy a magyar etnikumú családból származó diákok könnyebben elsajátítják a román nyelvet egy kétnyelvű oktatási közegben. Elutasították emellett az RMDSZ-nek azt a kérését, is, hogy a Iosif Vulcan Pedagógiai Főgimnázium magyar nyelvű osztálya az Ady Endre Líceum keretében működjön tovább, arra hivatkozva, hogy sem az iskola oktatói, sem a diákok szülei nem akarják a változást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?