FRISSÍTVE - Döntött az oktatási minisztérium: mégsem módosul jövőre az érettségi

Mégsem vezetik be ebben a tanévben a tesztkérdéseket ebben a tanévben a román és a matematika érettségi vizsgákon. Döntését Rovana Plumb ideiglenes oktatási miniszter pénteken közölte a diákok, a szülők és a pedagógusok képviselőivel.  FRISSÍTÉS: A miniszter a sajtónak is bejelentette a döntést.

A bejelentés előzménye, hogy az Országos Felmérő és Vizsgáztató Központ (CNEE) vezetője szerdán közölte: már jövő évtől változtatnak a vizsgarendszeren. Este közzé is tették a tételmintákat a minisztérium honlapján, amit pár óra múlva visszavontak arra hivatkozva, hogy a kérdésről pénteken, a szülőkkel, a diákokkal és a pedagógusokkal történő egyeztetések után döntene a minisztérium, ugyanis a százezreket érintő módosításról ez idáig nem konzultáltak érintettekkel.

A pénteki tanácskozás résztvevőivel Rovana Plumb ideiglenes oktatási miniszter közölte: azt a döntést hozta, hogy a vizsgamódszerek módosítását egy évvel elhalasztják – számolt be az edupedu.ro-nak Petru Apostoaia, a Diákok Országos Tanácsának vezetője, aki részt vesz a minisztériumban zajló találkozón. Ezt megerősítette Facebook-oldalán a Szülői Egyesületek Országos Szövetségének elnöke, Iulian Cristache is.

FRISSÍTÉS: A tanácskozás végén Rovana Plumb a sajtónak megerősítette: nem módosulnak jövőre az érettségi vizsgák. "A kormány számára az oktatás prioritást élvez, és nagyon fontos számunkra konzultálni az oktatási folyamat szereplőivel és érintettjeivel. (...) Együtt arra a következtetésre jutottunk, hogy nem változtatjuk menet közben a játékszabályokat. Ebben a tanévben nem módosulnak az érettségi tételek" – jelentette ki az ideiglenes oktatási miniszter.

Változtatni kell az érettségin, de nem egyik napról a másikra, és nem ilyen formában – mondta a Maszolnak Bukur Tamás MAKOSZ-elnök, aki semmi jót nem remél az új típusú vizsgatételektől. Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő szerint viszont érdemes megfontolni a tesztkérdések bevezetését, mert ha helyesen állítják össze a tételeket, akkor ez növelheti a dolgozatok javításának objektivitását. Részleteket itt olvashat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?