Elvégezték az ötödik szívátültetést idén Romániában

Újabb szívátültetést végeztek a marosvásárhelyi szív-érrendszeri és transzplantációs intézetben (IUBCvT). Ez volt idén az ötödik szívtranszplantáció – közölte az intézet szívsebészeti klinikáját vezető Horaţiu Suciu.

A professzor elmondta, egy 36 éves, Piatra Neamţ-i beteg kapott új szívet. A páciens több mint egy éve szerepel a várólistán, olyan szívelégtelenségben szenvedett, amellyel nem élhetett volna már túl hosszú ideig – magyarázta az orvos.

A donor egy 21 éves fiatalember volt, aki traumás agysérülés nyomán került az agyhalál állapotába. A szerveltávolítást a nagybányai megyei kórházban végezték, onnan helikopterrel szállították Marosvásárhelyre a szervet. A fiatalember hozzátartozói a szíven kívül a veséket, a tüdőt és a májat is felajánlották átültetésre.

Ez volt idén az ötödik szívátültetés az intézetnél és országos szinten is, tekintve, hogy csak Marosvásárhelyen végeznek ilyen transzplantációt.

„Egy központ nagyon kevés egy ilyen nagy országnak. Magyarország nagyot fejlődött idén e tekintetben: ott is egy transzplantációs központ van, a budapesti, de ott idén már 60 átültetést végeztek. Mi az ötödiket, ők már hatvanat” – nyomatékosította Suciu. A szakember hozzátette, a marosvásárhelyi szív-érrendszeri és transzplantációs intézetben hetente tudnának szervátültetést végezni, ehhez képest az e tekintetben legjobbnak számító évben, 2016-ban is mindössze 11 ilyen beavatkozásra került sor a szervadományozások alacsony száma miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?