Föld órája: elszánt fiatalok voltak rá vevők

Talán a dermesztő hideg, talán a közösségi ügyek iránti általános érdektelenség az oka, hogy Kolozsváron csak néhány száz fiatal kapcsolódott be a Föld Órája mozgalomba. A Főtéren és a Karolina (Múzeum) téren a polgármesteri hivatal ugyan lekapcsoltatta a közvilágítást fél 9 és fél 10 között, a város többi része azonban fényárban úszott.

fold fiatalok resize„A Föld Órája csak hatvan perc egy évben, amikor lekapcsoljuk az elektromos berendezéseket, kikapcsoljuk a villanyégőket hogy felhívjuk a figyelmet a fölösleges energiapazarlásra. De Föld Óráját tarthatunk az év bármely napján magánszemélyként, amikor nem égetjük fölöslegesen a villanyt, ha éppen nem tartózkodunk a szobában, kevesebb vizet pocsékolunk el, és egyáltalán: jobban odafigyelünk energiaforrásainkra, hogy az utánunk következő generációknak is maradjon" – mondta az egyik résztvevő, egy húszas éveiben járó lány.

fold csajdumal resize
Az átlagéletkor sem lehetett több 25-26 évnél a kolozsvári Főtéren szombat este összegyűlt kisebb tömeget elnézve. Pedig az eseményt meghirdették a médiában és a Youth@Kolozsvár 2015 (Kolozsvár 2015-ös Ifjúsági Főváros programját építő szervezet) mellett a kincses város polgármesteri hivatala is támogatta – nélkülük nyilván nem lehetett volna lekapcsoltatni a közvilágítást.

fold5 resize

A "Föld órája" figyelemfelkeltő kampányhoz idén 128 ország mintegy 4500 városa csatlakozott. A 2007-ben Ausztráliában elindított mozgalom már 2009-re világméretűvé nőtte ki magát. Kezdeményezője a Természetvédelmi Világalap (WWF), melynek célja évente emlékeztetni a Föld lakosságát a klímaváltozás folyamataira, veszélyeire, illetve az energiatakarékos életmód fontosságára.

fold2 resizeEnnek érdekében minden év márciusának utolsó szombat estéjén világszerte több ezer településen sötétbe borulnak a középületek, a vállalatok székházai, valamint több millió háztartás.

fold total resizeKolozsvár Főterén az elején az időjárás sem kedvezett az akciónak, nemcsak hideg volt, hanem a szél is kifújta a gyertyákat. Végül a résztvevők embergyűrűt alkottak a 60 percet szimbolizáló gyerták és a „Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és az Egyesült Nemzetek Szervezete kolozsvári Ifjúsági Egyesülete támogatják a Föld Óráját" felirat köré, önkéntesek gyertákat osztogattak és tüzeket adtak, így végül megszületett az emelkedett pillanat.

fold1 resize
„Zenészt kellett volna idehívni, a koncert, vagy legalább egy kis gitárzene sokkal több érdeklődőt csábított volna ide" – vélekedett az egyik kolozsvári résztvevő. Budapesten ráéreztek erre: ott a WestEnd City Center Tetőkertjében mintegy ezren vettek részt a Föld Órája nyilvános lekapcsoló eseményen, ahol a rendezvényt Tóth Vera koncertje nyitotta meg.

fold6 resize

Kimaradt?