Állategészségügyi hatóság: több mint 350 ezer sertést kellett eddig elpusztítani

Az ország 15 megyéjének 266 településén 1042 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván - tájékoztatott csütörtökön az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

A közlemény szerint eddig 354 604 sertést pusztítottak el, hogy elejét vegyék a kór terjedésének. A fertőzést 136 vaddisznónál is kimutatták. Az ANSVSA szerint Szatmár megyében öt gócot sikerült felszámolni, és augusztus 31-e óta nem volt új fertőzés. Nem terjed a kór Bihar megyében sem, ahonnan augusztus 8-a óta nem jelentettek új esetet.

A legtöbb fertőzési gócot, 566-ot Tulcea megyéből jelentették, Ialomiţa megyében 124, Brăila megyében 103, Konstanca megyében 83 helyen ütötte fel a fejét a betegség.  Országszerte 7 741 sertéstulajdonost kártalanítottak eddig, nekik összesen 99,6 millió lej kártérítést utaltak.

Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni. Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, és nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartatásával lehet elejét lehet venni a kór terjedésének.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?