Kolozsváron is lekapcsolják a lámpákat szombat este fél 9-kor

Kolozsvár ismét csatlakozik a Föld Órája (Earth Hour) mozgalomhoz: ma, szombaton, március 23-án fél kilenc és fél tíz között a közvilágítást is kikapcsolják a Főtéren. A mozgalom lényege, hogy minden környezettudatos városlakó lekapcsolja saját lakásában (vagy ahol éppen tartózkodik) a villanyt egy órára, ezzel hívják fel a figyelmet a fölösleges energiapazarlásra.foldnapja

Az Egyesült Nemzetek Szervezete kolozsvári Ifjúsági Egyesületének kezdeményezését Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és a Youth@Kolozsvár 2015 is támogatja. A környezettudatos városlakók Kolozsvár Főterén gyűlnek össze erre az órára, a résztvevőket arra kérik, hogy hozzanak egy-egy gyertyát magukkal.

A Mátyás király szobor előtt egy üzenetet is átadnak, gyertyák segítségével: „Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és az Egyesült Nemzetek Szervezete kolozsvári Ifjúsági Egyesülete támogatják a Föld Óráját."

„Kolozsvár polgármesteri hivatala csatlakozik az Ifjúsági Főváros projektben részt vevő civil szervezetek kezdeményezéséhez, ezért a városvezetés úgy döntött, hogy este fél kilenc és fél tíz között lekapcsolják a közvilágítást a Főtér és a Múzeum téren, valamint teljes sötétségbe borul a városháza épülete is" – nyilatkozta Horváth Anna alpolgármester.

A "Föld órája" figyelemfelkeltő kampányhoz idén 128 ország mintegy 4500 városa csatlakozott. A 2007-ben Ausztráliában elindított mozgalom már 2009-re világméretűvé nőtte ki magát. Kezdeményezője - a Természetvédelmi Világalap (WWF), melynek célja évente emlékeztetni a Föld lakosságát a klímaváltozás folyamataira, veszélyeire, illetve az energiatakarékos életmód fontosságára. Ennek érdekében idén világszerte több ezer településen sötétbe borulnak a középületek, a vállalatok székházai, valamint több millió háztartás.

A kolozsvári városháza ezzel a kezdeményezéssel olyan létesítmények példáját követi, mint a Sydney-i operaház, a kínai nagy fal, a berlini brandenburgi kapu, a párizsi Eiffel-torony, a londoni Buckingham-palota, vagy a New York-i Empire State Building.

Kimaradt?