Megkezdődtek a XX. Szeben Megyei Magyar Napok

Tíz napig, tíz településen zajlanak a XX. Szeben Megyei Magyar Napok rendezvényei. A jubileumi kiadás október 19-én, pénteken operett-gálával rajtolt Szászmedgyesen.  A Traube-teremben tartott megnyitón Winkler Gyula EP-képviselő, Gheorghe Roman, Szászmedgyes polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, az esemény házigazdája Orosz Csaba, az RMDSZ Szeben megyei elnöke volt.

Winkler Gyula köszöntőjében gratulált a Szeben megyei szervezőknek a két évtizedes kitartó munkáért, mint fogalmazott, Hunyad megyében is hasonlóképpen nem egy központban gondolkodnak, hanem több településen szervezik meg a magyar napokat, ragaszkodva ahhoz, hogy elvigyék a közösségekhez az identitáserősítő kulturális rendezvényeket. Tolmácsolta Kelemen Hunor üdvözletét és üzenetét, amelyben a Szövetség elnöke megköszönte a Szeben megyei magyarság helytállását, hitet, kitartást és reménységet kívánt, mert fontos, hogy legyen magyar jövő Szeben megyében is.

Winkler Gyula beszédében kitért arra is, hogy az RMDSZ október 13-ai, csíkszeredai SZKT-ján arról döntött, hogy a következő hét hónapban kampányt indít, amely során az európai uniós tagság eredményeiről tájékoztatja az erdélyi magyar közösséget, így készülve fel a májusi európai parlamenti választásra. "A napokban került nyilvánosságra egy közvélemény-kutatás, amely szerint csökkent a többségi társadalom és az erdélyi magyarság bizalma az Európai Unió iránt, de ugyanezt mutatják belső méréseink is. Ezért indítunk kampányt, mert el kell mondani, hogy a csatlakozás óta fejlődést és gyarapodást hozott az Európai Unió, a mezőgazdasági támogatások a gazdáknak, a fejlesztési alapok településeinknek kedveztek, míg az Erasmus programjai fiataljainknak biztosítottak számtalan lehetőséget. De nem szabad az érem másik oldalát sem elhallgatni: hogy a csatlakozás előtti időszak magas elvárásai nem teljesültek maradéktalanul. Többet vártunk a gazdasági növekedés, életszínvonal emelkedés szintjén, de csalódnunk kellett közösségi jogaink tekintetében is.  Éppen ezért most, amikor az Európai Unió jövőjéről szóló vita zajlik Európában, nekünk el kell mondani világosan véleményünket" – hangsúlyozta az EP-képviselő.

 "Erős és egységes Európát akarunk, amely odafigyel és védelmet nyújt az őshonos kisebbségek kultúrájának, hagyományainak. Azt akarjuk, hogy szűnjön meg a kettős mérce, amelyben ma a közép- és kelet-európai tagállamokat részesítik szemben a nyugati tagállamokkal. Valós egyenjogúságot szeretnénk, mert sem Romániában, sem Európában nem vagyunk másodrendű állampolgárok. Olyan Európát akarunk, amely a nemzetek, nemzeti közösségek és régiók Európája. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy nemzetünk fővárosa Budapest, országunké Bukarest, az unió fővárosa Brüsszel, Erdélyé pedig Kolozsvár, és mind a négy főváros egyformán fontossá válik. Mi erős Európát, fejlődő Erdélyt szeretnénk, a következő hét hónapban ezzel az üzenettel fogja az RMDSZ megkeresni közösségünk tagjait" – zárta beszédét Winkler Gyula.

A huszadik Szeben Megyei Magyar Napok programkínálatában gyerekprogramok, színházi előadások, könyvbemutatók, filmvetítések, slam poetry, humorest, néptánc előadások szerepelnek. Az indító rendezvényen a Kolozsvári Magyar Opera művészei léptek fel. Az RMDSZ Szeben megyei szervezetének rendezvénysorozatát a Communitas Alapítvány és a szászmedgyesi önkormányzat is támogatja.

Kapcsolódók

Kimaradt?