Udvarhelyi Kaufland-botrány: nem diszkriminált a fogyasztóvédelmi hivatal

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) nem találta diszkriminatívaknak Claudiu Sorin Susanunak, a fogyasztóvédelmi hatóság brassói regionális irodája vezetőjének a székelyudvarhelyi áruházi botrány kapcsán tavaly szeptemberben tett kijelentéseit.

A tanács a Mikó Imre Jogvédő Szolgálatot vezető Benkő Erika parlamenti képviselő panasza nyomán vizsgálta meg a fogyasztóvédő kijelentéseit, és a hatóság intézkedéseit.

Mint korábban írtuk, rendkívüli indulatokat váltott ki a Milițianul fedőnevű videoblogger, aki tavaly augusztus végén olyan kisfilmet tett közzé a YouTube-on, amely látszólag bizonyítja, hogy azért nem szolgálták ki egy nemzetközi áruházlánc székelyudvarhelyi üzletének kültéri grillezőjében, mert román nyelven szólította meg az elárusítót. Az áruház később a térfigyelő kamerák felvételeivel bizonyította, hogy a bloggert nem a románsága miatt nem szolgálták ki, hanem azért, mert nyitás előtt próbált vásárolni, és a filmben bemutatott jelenet immár a harmadik nyitás előtti vásárlási kísérletét rögzíti.

Claudiu Sorin Susanu akkor tett - a panaszos értelmezésében - magyarellenes és uszító jellegű nyilatkozatokat, amikor még nem tisztázódott, hogy a Militianul videoblogger filmje hamis látszatot kelt. A fogyasztóvédő ekkor a Mediafax hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy tízezer lejre bírságolták az áruházat, miután "ellenőreiket szintén nem szolgálták ki az üzletben, mert románul kértek termékeket". A hatóság főfelügyelője arra is kitért, hogy nem ez az első eset, amikor nyelvi megkülönböztetésért bírságolják a székelyudvarhelyi áruházat. 2015-ben azért róttak ki ellene bírságot, mert termékeit kizárólag magyar nyelvű szórólapokon és reklámújságban hirdette.

A CNCD - mely a fogyasztóvédő Bugetul.ro portálnak adott interjúja alapján vizsgálta az esetet - megállapította: a tanács elé beidézett Susanu iratokkal igazolta, hogy korábban valóban a magyar nyelvű hirdetései miatt bírságolták meg a székelyudvarhelyi áruházat. A tavaly szeptember elsején kirótt bírságot pedig nem a videoblogger filmjére alapozták, hanem arra, hogy az áruházi grillező egyik alkalmazottja "nehézkesen tudta kifejezni magát románul", amikor románul kértek tőle információkat az árusított termékekről a Csíkszeredából kiküldött magyar nemzetiségű ellenőrök.

A CNCD megállapította: a megvizsgált anyagokból nem derült ki, hogy a fogyasztóvédelmi vezető magyarellenes, megfélemlítő hangulatot keltett volna a nyilatkozatával. A CNCD arra is kitért, hogy a fogyasztóvédelmi ellenőrzés is kimutatta: hogy az elárusító nem viselkedett ellenségesen a románul beszélő vásárlókkal szemben, csupán nyelvi nehézségei voltak a románul beszélő vásárlók kiszolgálásakor.

A botrány hátteréről itt olvashat részleteket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?