Mentőgyakorlat Bukarestben: több ezer halottja lenne a földrengésnek

4 380 halottja és 8 040 sérültje van eddig a Seism 2018 elnevezésű katasztrófavédelmi gyakorlat keretében szimulált bukaresti földrengésnek – közölték a szervezők.

A nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlat forgatókönyve szerint a Richter-skála szerinti 7,5-ös erősségű földrengés rázza meg a román fővárost és környékét. A szombaton kezdődött, ötnapos gyakorlattal azt tesztelik, hogy mennyire tudnak hatékonyan fellépni az illetékes hatóságok egy hasonló erejű földmozgás esetén.

A szervezők keddi közleménye értelmében a szimuláció forgatókönyve szerint a negyedik nap reggelére 48 000 fogyasztó maradt elektromos áram nélkül, 55 000 fogyasztónál pedig nincs vízellátás. Ugyanakkor az éjszaka folyamán 1 130 személyt sikerült kimenteni, 228-an még a romok alatt vannak, további 833 személyt pedig eltűntnek nyilvánítottak.

A szimuláció szerint október 13-án történt földrengés és az azt követő két utórengés 5 240 épületet érintett, hat bukaresti kórházat teljesen romba döntött, 23 kórház részben összeomlott, kilenc másikban pedig szintén kár esett, de használható állapotban vannak.

Az elmúlt 24 órában folyamatosan dolgoztak a kereső- és mentőcsapatok, az otthon nélkül maradottakat az afumaţi-i és voluntari-i, illetve a Nemzeti Arénánál kialakított táborokba viszik, amelyek befogadóképessége 30 000 fősre tehető. A sérülteket két román, illetve egy izraeli, egy osztrák, egy olaszországi és egy norvégiai mobil kórházi egység látja el.

A Seism 2018 elnevezésű katasztrófavédelmi gyakorlat kedden és szerdán folytatódik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?