Mindössze két órát tartott a közúti fuvarozók általános sztrájkja

A Román Fuvarozók Szövetsége (FORT) csütörtök délben bejelentette: 14 órától ismét közlekednek a távolsági buszok. Mint ismert, a közúti fuvarozók csütörtökön 12 órától meghatározatlan ideig tartó általános sztrájkot hirdettek, amellyel Lucian Șova közlekedési miniszternek a személyszállítás megszervezésére vonatkozó rendelete ellen tiltakoznak.

A sztrájk beszüntetését a FORT azzal indokolta, hogy a képviselőház szállításügyi bizottsága konzultációt hirdetett az érintettekkel, írta a Mediafax. A munkabeszüntetés egyébként valószínűleg káoszt okozott volna, mert a Digi24 beszámolója szerint a déli órákban még nem lehetett tudni pontosan, mely járatokat függesztették fel.

Ezért tiltakoznak

A fuvarozók Lucian Șova közlekedési miniszternek a személyszállítás megszervezésére vonatkozó rendelete ellen tiltakoznak, amely 2019-től liberalizálja a személyszállítási ágazatot. A FORT szerint az új szabályokkal az útvonalakra meghirdetett versenytárgyalásokon előnyben lesznek az új járművekkel felszerelt cégek, és nem számít többé a pályázók szakmai tapasztalata. A versenytárgyalásokon nem lesz többé kritérium az utasok kényelmének biztosítása sem.

A FORT szerint a minisztérium az új feltételekkel a külföldi cégeknek nyitja meg a piacot, a hazai fuvarozók pedig elveszíthetik a kenyerüket. Augustin Hagiu, a FORT elnöke úgy fogalmazott, „a rendelet egy atombomba, amely a levegőbe röpíti a román szállítási piacot és káoszt teremt”.

Miniszter: a régóta működő cégek monopolhelyzetbe kerültek

A közlekedési miniszter szerint az uniós irányelvek miatt szükséges rendelet a szolgáltatások minőségének javítását szolgálja, de a piacot kisajátító fuvarozók azt szeretnék, ha versenytárgyalás nélkül meghosszabbítanák közszolgáltatási szerződéseiket 5-6 évvel, arra a – hatályos szabályozásban szereplő – fő szempontra alapozva, hogy „régiségük” van egy-egy útvonalon.

A helyközi járatok odaítélésénél most nagyon sokat nyom a latban az, hogy mennyi ideje fuvaroz egy-egy cég a kérdéses útvonalon, ezek 90 százalékán már másfél évtizede ugyanazok a vállalkozásaik szállítják az utasokat, gyakorlatilag monopolhelyzetbe kerültek – indokolta a miniszter az intézkedés szükségességét.

A tárca adatai szerint 3 618 cég rendelkezik személyszállítási engedéllyel, miközben a helyközi járatokat 325 cég buszai bonyolítják le, közölte az MTI.  Szeptember utolsó hetében a közúti személyszállítási vállalkozásokat tömörítő COTAR konföderáció a közlekedési minisztérium előtt rendezett buszos tüntetéssel próbálta rávenni a minisztert rendelete visszavonására, ám eredménytelenül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?