Hargita megyében fél évet kell várni egy személygépkocsi forgalomba íratására

„Elfogadhatatlan, hogy Románia sok más megyéjében viszonylag gördülékenyen működik a személygépkocsik online forgalomba íratása, míg Hargita megyében jövő év elejéig kell várni egy egyszerű időpontkérésre is” – fogalmazott Antal Lóránt Hargita megyei szenátor a parlament felsőházának plénumában, ahol a belügyminisztérium figyelmét hívta fel az alárendeltségében működő intézmény súlyos problémáira.

Az RMDSZ-es törvényhozó rámutatott: a megyei intézmény képviselői ahelyett, hogy a megfelelő intézkedések azonosításán dolgoznának annak érdekében, hogy gördülékenyebben működjön a személygépkocsik forgalomba íratása és az ezzel a céllal létrehozott online felület, azzal a kifogással magyarázzák az eredménytelenséget, hogy a térségben lakók magyarul beszélnek, és ez akadályoztatja az ügyintézést, derült ki a szenátori irodába beérkezett információk alapján. 

„A nyelvi jogok megőrzése, bővítése és alkalmazása mindig prioritás volt, és lesz az RMDSZ számára. A Románia által ratifikált nemzetközi egyezményekben foglalt alapvető nyelvi jogok alkalmazását nem akadályoztathatják az állami intézmények megyei kirendeltségeinek vezetői, ezért arra kértem a belügyminisztert, hogy mielőbb találjon megoldást a problémára” – összegzett Antal Lóránt. Hozzátette: ez a helyzet is aláhúzza az új közigazgatási törvénykönyv életbeléptetésének szükségességét, amely mind a nyelvhasználati jogok bővítését, mind a hatékonyabb ügyintézésre fontos előírásokat tartalmaz.

Az RMDSZ javaslatára került bele az új közigazgatási törvénykönyvbe az az előírás is, amely decentralizálná a személygépkocsik forgalomba íratását és a hajtási jogosítvány kibocsátását, és a megyei önkormányzat hatáskörébe helyezné azokat át. Amennyiben az alkotmánybíróság pozitívan ítélkezik a közigazgatási törvénykönyvet módosító jogszabályról, és az államelnök kihirdeti azt, a fent említett problémára is megoldást nyújthatna az új törvénykönyv – vélekedett az RMDSZ-es szenátor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?