Egyre kevesebben kapnak fűtéstámogatást az évek óta változatlan feltételek miatt

Évről évre kevesebb család jogosult fűtéstámogatásra, mivel a kormány nyolc évvel ezelőtt szabta meg, hogy mekkora lehet az egy főre eső havi jövedelem, amelyre még jár a fűtéspótlék, de időközben nőttek a fizetések és a nyugdíjak.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat szociális irodájának vezetője, Tankó Vilmos a Maszolnak elmondta: a kormány legutóbb 2011-ben szabályozta a fűtéstámogatás odaítélésének feltételeit, amely szerint azok a családok kaphatják meg a pótlékot, ahol az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a 615 lejt.

Ez az összeg akkor egy minimálbér volt, azóta nem változtatták, így évről évre egyre többen veszítik el jogosultságukat, mondta Tankó Vilmos, aki szerint Sepsiszentgyörgyön évekkel ezelőtt még 8 000 család volt jogosult fűtéspótlékra, tavaly már csak 670 család kapott támogatást, idén várhatóan ismét csökken a jogosultak köre.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat szociális irodájánál már átvehetőek a formanyomtatványok és igényelhető a fűtéstámogatás, tájékoztatott Tankó Vilmos. Hozzátette: aki november 20-ig leadja kérését, az egész fűtési idényre, azaz november és március közti időszakra megkapja a pótlékot, de az igényléseket a teljes szezonban fogadják. A földgázzal fűtő családok jövedelmük függvényében legtöbb havi 262 lejes támogatást kaphatnak, akik villanyárammal melegítik lakásukat, havonta 43 és 240 lej közti fűtéspótlékra jogosultak, illetve ahol tűzifával fűtenek, legtöbb havi 52 lejes pótlékban részesülhetnek.

A sepsiszentgyörgyi szociális igazgatóság vezetője ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a szakemberek minden esetben ellenőrzik a jogosultságot, és akiről bebizonyosodik, hogy jogtalanul igényelt fűtéspótlékot, vissza kell fizetnie az összeget. Az elmúlt években ugyan találtak rendellenességeket, de mostanra az igénylők megtanulták a feltételeket, így ritkán fordul elő olyan szabálysértés, hogy az érintett jövedelmei vagy vagyontárgyai miatt nem lenne jogosult fűtéstámogatásra, mondta Tankó Vilmos.

Ha viszont kiderül, hogy valaki többlet-bevételre tett szert, visszakérik a támogatás összegét. Ha a fűtésszezon ideje alatt módosul a család bevétele, azt is jelenteni kell a szociális igazgatóságon.

Kapcsolódók

Kimaradt?