FRISSÍTVE - Kelemen Hunor: nekünk a szülőföldön kell szabadnak lennünk

FRISSÍTVE: Az örök magyar szabadságigényről beszéltek az aradi vértanúk emléknapján Aradon a Szabadság-szoborcsoportnál tartott szombati megemlékezés magyar szónokai.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke kijelentette: a magyar szabadsághoz felelősség is tartozik, amely a szülőföldhöz köthető. "Nekünk a szülőföldön kell szabadnak lennünk, és a szülőföldért kell szabadnak lennünk. Nekünk a szülőföldünkön a szabadságért kell harcolni, illetve minden olyan helyen, ahol a szülőföldünkért tenni tudunk" - jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Hozzátette: a 21. században a szabadságért folytatott harcban az ember méltóságából kell kiindulni. "Ha sérül az emberi méltóság, akkor biztos, hogy nincs szabadság. És minden, ami annak látszik, az csak illúzió" - fogalmazott. Kijelentette: a magyar szabadsághoz felelősség is tartozik, amely a szülőföldhöz köthető. "Nekünk a szülőföldön kell szabadnak lennünk és a szülőföldért kell szabadnak lennünk. Nekünk a szülőföldünkön a szabadságért kell harcolni, illetve minden olyan helyen, ahol a szülőföldünkért tenni tudunk" - jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, felidézvén az 1848-49-es szabadságharc eseményeit, Felix zu Schwarzenberg korabeli osztrák miniszterelnököt idézte, aki megsemmisíteni való lázadóknak minősítette a magyarokat. "Schwarzenbergnek nem lett igaza. Nem tudták elpusztítani a magyarok szabadságszeretetét, megsemmisíteni a függetlenség utáni vágyát. Ez nemzedékek közös öröksége, mi sem tékozolhatjuk el" - jelentette ki az államtitkár. 

Faragó Péter képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke úgy vélte, az aradi magyarság akkor is ott lenne október 6-án a Szabadság-szoborcsoport és a vesztőhelyen állított obeliszk mellett, ha egyszer az RMDSZ nem szervezné meg a megemlékezést. Szerinte a gyásznap erőt ad a megújult küzdelemhez.

Călin Bibart, Arad alpolgármestere az 1848-as forradalom szabadság-egyenlőség-testvériség jelmondatát idézte és úgy vélte, ezek a célok egymást feltételezik, egyiket sem lehet kijátszani a másik ellen. Kijelentette: a szabadság olyan, mint a fény, minél több felé osztják, annál több lesz belőle. Az alpolgármester azt mondta: szegényebbé válna Arad, ha egyik reggel az utcáin már csak egy nyelvet lehetne hallani, akármelyik is legyen ez a nyelv.

Vasilica Damian alprefektus is azt hangsúlyozta beszédében, hogy a románokat és a magyarokat összeköti a szabadság szelleme, az aradi vértanúkra való megemlékezés pedig hidat ver az emberek a nemzetek között.

A gyásznap aradi megemlékezéseinek sora szombat délelőtt a minorita templomban tartott gyászmisével kezdődött, délután pedig a vesztőhelyen állított obeliszknél ökumenikus gyászszertartással, és koszorúzással végződik.

Kapcsolódók

Kimaradt?