Fejpántbotrány kelt feszültséget Háromszéken

Vizsgálatot indított az Oktatásügyi Minisztérium a vegyes tannyelvű kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolacsoportban, miután román diákok egy csoportja nemzeti színű hajpántot viselt a magyar nemzeti ünnepen. Az ügyben bűnvádi nyomozás is indult, mert az egyik román diáklányt megfenyegették, az ügyet pedig a román sajtó is felkapta.

A székelyföldi iskolában feszültséget keltett, amikor az egyik kilencedikes diák piros-sárga- kék fejpánttal jelent meg március 15-én, amikor magyar társai az ünnepségekre készültek. A lány biztatására néhány osztálytársa román nemzeti színűre festette az arcát, ezt a következő napokban is megismételték, és a Facebook közösségi portálon osztottak meg erről fényképeket.kint

A román diákokat nem vonják felelősségre

Az oktatási tárca honlapján csütörtökön közzétett közleményben a minisztérium hangsúlyozta, hogy a román oktatási rendszer "a tolerancia, az interetnikus együttélés és a különbözőségek elfogadásának elvét hirdeti, bármilyenek is legyenek ezek a különbözőségek". A közlemény azt is megjegyezte, hogy ezek az értékek egyetemesek és az emberi méltóság pilléreinek számítanak.

A botrányra ráharapott a központi román sajtó, amely mártírként mutatja be a trikolór színű fejpánttal demonstráló diáklányt, illetve egyesek a közösségi portálon szolidaritási akciókat is hirdettek, így péntek délutánra Brassóban, Gyulafehérváron és Bukarestben szerveződnek utcai megmozdulások, ahová nemzeti színű lobogóval várják az érdeklődőket.

A kovásznai iskola vezetősége nem indított fegyelmi eljárást a napok óta román nemzeti trikolórral demonstráló diáklány ellen, viszont keresik a megoldásokat a feszültségek feloldására, és a következő hetekben az osztályfőnöki órák témája a tolerancia és a nemzetiségek közötti kölcsönös tisztelet lesz, minden osztályban szülőértekezleteken kérik a szülők segítségét.

Az iskola aligazgatója, Claudia Vlad a sajtónak kifejtette: a tanári kar gyűlésén megtárgyalták az esetet, és az ügyben érintett tanulókat nem vonják felelősségre, hiszen nem tilos trikolór színű fejpántot viselni, azért kaphatnak megrovást, mert az iskolában készült fotókat közzétették a Facebookon.korosi

„Feltűnési vágy”?

Keresztély Irma, háromszéki főtanfelügyelő a diákok gesztusát „feltűnési vágyként” jellemezte, és leszögezte, hogy a tanintézmény vezetőségének kell az ügyet rendeznie. A román trikolór színeiben tetszelgő diákok azt nyilatkozták, hogy behívatták őket az igazgatóságra és azt rótták fel nekik, hogy provokálnak és rontják az iskola megítélését, és magyar társaik lehurrogták őket.sabina

A Diákok Országos Tanácsa közleményt adott ki, amely szerint "megengedhetetlen, hogy egy romániai iskolában egy diákot azért vonjanak felelősségre, fenyegessenek kisebbségi iskolatársai, az osztályfőnöke és az iskola vezetősége, mert román nemzeti szalagot merészelt viselni".

A Kőrösi Csoma Sándor iskola magyar diákjai provokációként élték meg az esetet. Az ügyet kirobbantó diáklány Facebook bejegyzéséhez több bíráló hozzászólás is érkezett, sőt egy magyar nevű személy fenyegető hangnemű kommentárt is közölt. 

Erre reagálva a kislány szülei panaszt tettek a rendőrségen. Diana Lolu, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője arról tájékoztatta a maszol.ro-t, hogy az ügyben bűnvádi eljárást indítottak, és keresik a halállal fenyegetőző kommentelőt. A rendőrök ugyanakkor felügyelik a Kőrösi Csoma Sándor iskolát, hogy elejét vegyék az esetleges nézeteltéréseknek. Diana Lolu leszögezte: a rendőröket nem az érintett diáklány személyes védelmére vezényelték ki, hanem a bármilyen formájú erőszakos megnyilvánulásokat igyekeznek megelőzni.

Guruianu: empátiával kell viszonyulni egymás ünnepeihez

Az ügyben megszólalt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) sepsiszentgyörgyi elnöke, Mădălin Guruianu is, aki a kovásznai iskola vezetőségének rója fel, hogy nem kezelték megfelelő módon az esetet. „A román-magyar kapcsolatok: vírus és oltás között” című közleményében Guruianu kifejti: elfogadhatatlannak tartja, hogy valaki szülőként, pedagógusként, diákként „oda nem illő dolgokat művel” ahelyett, hogy empátiával viszonyulna mások ünnepéhez és boldog ünnepet kívánna. A liberális politikus oda nem illő dologként jellemzi azt is, hogy egyes magyarok december 1-én fekete gyászszalagot viselnek, vagy a románok március 15-én trikolórszínű fejpántot hordanak.guruianu

Az interetnikai feszültségeket keltőket felelősségre kell vonni, véli Mădălin Guruianu, aki ide sorolta az Avram Iancu-bábu elégetését, a sepsiszentgyörgyi román zászló megrongálását, a román szélsőséges szervezet az Új Jobboldal (Noua Dreapta) felvonulását, vagy a kökösi Gábor Áron emlékmű meggyalázását. Mădălin Guruianu elítéli azt is, hogy Sepsiszentgyörgyön nem reprezentatív emberek, vagy az ország és világ más tájain élők tüntetik fel magukat a Kovászna és Hargita megyei románok védelmezőiként. A tízezer lakosú Kovásznán a román közösség a lakosság mintegy harmadát teszi ki. A Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont a város egyetlen középiskolája, az ott tanuló mintegy 1300 diák többsége magyar.

 

Kimaradt?