Idén kevésbé lesz parádés a háromszéki Kolbászparádé

A hétvégi népszavazás és a fenyegető afrikaisertéspestis-járvány miatt elhalasztották a sepsiszentgyörgyi Kolbászparádé megszervezését.

A kolbásztöltő versenyt hagyományosan a város főterén szervezik október első hétvégéjén, idén azonban erre két ok miatt sem kerülhet sor. A szervezők viszont úgy döntöttek, hogy november 10-re halasztják a Kolbászparádét, amit az időjárásra való tekintettel beköltöztetnek a Szabó Kati Sportcsarnokba, ahol nagyon szigorú biztonsági követelményeket betartva több tucat csapat mérkőzhet meg a legfinomabb székely kolbász címért.   

A kolbásztöltő verseny idén kevésbé lesz parádés, mint az eddigiek, ugyanis az afrikai sertéspestis terjedése miatt szigorúan tilos lesz a versenyzőknek otthonról magukkal vinni kísérő falatokat, húskészítményeket, amelyekkel az asztalaikat díszítik vagy az érdeklődőket kínálják. A kolbászparádé elmúlt 15 kiadásán ugyanis a szakmai zsűri külön értékelte az asztalok díszítését, így a versenyzők kreatív módon kolbászból font kerítéssel, szalonnából készített és kolbászkarikákkal fedett házikókkal, kolbász gémeskúttal, kolbász-várral díszítették asztalaikat, illetve finom házi falatokkal kínálták az érdeklődőket és a zsűrit.

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője, Sikó Barabási Sándor rámutatott: idén a biztonsági óvintézkedések miatt meg fogják jelölni, hogy a szervezők melyik cégtől vásárolhatják meg a csapatonként kiosztott tíz kilogramm húst, amiből saját recept alapján elkészíthetik a versenybe benevezett kolbászt. Szigorúan tilos lesz otthonról húst vinni az asztaldíszítéshez, aki nem tartja be a szabályokat, azt kizárják a versenyből és meg is büntetik, figyelmeztetett a háromszéki főállatorvos.

Grüman Róbert, a háromszéki önkormányzat alelnöke elmondta: jövő héten teszik közzé a november 10-i kolbásztöltő versenyen való részvételi feltételeket, és fogadják a benevező csapatok jelentkezését. Hozzátette: a szigorítások ellenére továbbra is lehetőség lesz a résztvevőknek megmutatni kreativitásukat, hiszen zöldségek és gyümölcsök és péktermékek felhasználásával díszíthetik asztalaikat. 

A háromszéki hatóságok a megyébe érkező járművek ellenőrzésével próbálják megfékezni, hogy Kovászna megyében is megjelenjen az afrikai sertéspestis fertőzés. Ezen a héten öt sofőrt értek tetten, akik szabálytalanul fuvaroztak gyanús eredetű húskészítményeket vagy élő állatokat. Ezek a járművek mind olyan megyékben voltak bejegyezve, ahol jelen van az afrikai sertéspestis fertőzés, így a sofőrüket összesen 4400 lejre büntették meg, illetve a megyehatárról visszafordítottak 11 tonnányi állati ürülék szállítmányt is.

Kapcsolódók

Kimaradt?