Nagy-Magyarország térkép: nem bünteti meg a székelyudvarhelyi iskola a tanárokat

Az oktatási minisztérium ellenőrző testületének javaslata ellenére a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola nem indít fegyelmi eljárást azok ellen a tanárok ellen, akik irányításával a diákok a nemzeti összetartozás napján Nagy-Magyarország térképét rajzolták az intézmény udvarára – írta csütörtöki számában a Krónika napilap.

Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő tájékoztatása szerint az iskola különbizottságot hozott létre a június 4-én történtek kivizsgálására, amelynek eredményeképpen a tanintézet vezetőtanácsa megállapította, hogy a megemlékezés résztvevői nem vétettek az oktatási törvénynek az iskolai politikai rendezvényeket tiltó cikkelye ellen.

A főtanfelügyelő szerint az iskola igazgatótanácsának a döntését továbbították a szaktárcának. Görbe Péter úgy vélte: az ügy ezzel lezárható, de még nem tudják, hogy mi lesz a minisztérium álláspontja.

Porsche Éva, az iskola igazgatója korábban azt közölte, hogy a nemzeti összetartozás napján művészeti alkotás készült land art technikával az iskola udvarán. Az iskola és a magyarországi testvérintézmény diákjai azt a feladatot kapták, hogy rajzolták le az aszfaltra azokat a területeket, ahol jelentős számú magyar közösségek élnek. Így rajzolódott ki az udvaron Nagy-Magyarország térképe.

Az oktatási minisztérium ellenőrző testülete egy helyszíni vizsgálat után megállapította: a programon részt vett tanárok és az iskola vezetői felelősek azért, hogy a diákokat „politikai, szeparatista” tevékenységbe vonták be, és úgy vélte: az iskolai rendezvény mind törvényességi, mind pedig erkölcsi szempontból kifogásolható. A testület javasolta a tanfelügyelőségnek: vegye figyelembe az igazgató és aligazgató tevékenységének kiértékelésekor, hogy engedélyezték a diákoknak a rendezvényen való részvételt. Azt is javasolta, hogy a tanfelügyelőség utasítsa az iskola igazgatótanácsát fegyelmi eljárás megindítására a rendezvényen részt vevő tanárok ellen.

Az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete kiállt az iskola tanárai mellett. A múlt héten közölte: a minisztérium kettős mércét alkalmaz, amikor szeparatista jellegű politikai megnyilvánulásnak tekinti a székelyudvarhelyi esetet, de nem kifogásolja a román iskolák által centenáriumi vizuális elemként használt, Besszarábiát is magába foglaló térképeket Nagy-Romániáról.

Kapcsolódók

Kimaradt?