Turistaösvény-takarításra várnak jelentkezőket Hargita megyében

A Csomád-Bálványos Turizmusfejlesztési Társulás – melynek létrehozója és fő fenntartója Hargita Megye Tanácsa – jelzésfestést és turistaösvény-takarítást szervez pénteken Tusnádfürdő–Szent Anna-tó útvonalon.

Az eseményt idén harmadik alkalommal szervezik meg. Nagy sikernek örvendett az elmúlt években is, olyannyira, hogy már turisztikával foglalkozó vállalkozók, civil szervezetek is bekapcsolódnak a programba. Célja hogy a résztvevőket, önkénteseket környezettudatosabb gondolkodásra neveljék, amit nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is hasznosíthatnak, nyilatkozta portálunknak Bőjte Csaba Ernő főszervező.

Nem csak a környezetvédelemre fektetik a hangsúlyt, hanem a tudatos kirándulásokra, a turistajelzések fontosságára is. „A csíkszeredai Salvamont hegyimentő csapattal együttműködésben szervezzük meg az eseményt, akik biztosítják számunkra a takarításra, kijavításra váró utakat, mindeközben pedig rögtönzött előadásokat is tartanak a kirándulóknak. Ezzel is föl szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy milyen sok munkával jár egy ilyen út megépítése, és hogy ezt tiszteletben kell tartani, meg kell őrizni” – jelentette ki Bőjte Csaba.

A pénteki „kiránduláson” nem csak az utakat takarítják, hanem a turistajelzéseket is újrafestik. Indulás Tusnádfürdőről, reggel 9 órakor a Fortuna Hotel parkolójából, ezután pedig 15 fős csapatokra oszlanak majd az önkéntesek, és különböző útvonalakon indulnak el. A főszervező elmondta: átlagban 30-50 fős csoporttal végzik el a munkát, amelyben diákok is érdekeltek. Mint megtudtuk, a tusnádfürdői iskola aktív résztvevője ezeknek a tevékenységeknek.

A Csomád-Bálványos Kistérség Hargita megye déli részén helyezkedik el, a szomszédos Kovászna megye néhány községének a területeit is magába foglalja. Ökológiai és természetvédelmi szempontból is rendkívül értékes terület. Hargita Megye Tanácsa nagy hangsúlyt fektet a megye és az egész Székelyföld turisztikai fejlődésére.

A Csomád-Bálványos Turizmusfejlesztési Társulás környezettudatos tevékenységei összeköthetők különböző sporteseményekkel is, illetve céljuk, hogy mindez az egész közösség hasznára is válhasson, ne csak kirándulások alkalmával, hanem egyéb szervezések során is. A munkával egybekötött túra a terv szerint a Szent-Anna tónál ér majd véget. A szervezők minden érdeklődőt, önkéntest várnak egy kis munkával összekötött természetjárásra. Részvételi szándékot a 0723-673637 telefonszámon lehet jelezni a hét további részében.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?