Románnyelv-oktatásos rendelet: tüntetéssorozatba kezd a Magyar Szülők Szövetsége

Szeptember 24. és 28. között tüntetéssorozatot hirdet a Magyar Szülők Szövetsége a román nyelv oktatását célzó kormányrendelet visszavonásáért. Az országos szintű tiltakozásokat a megyei főtanfelügyelőségek előtt szervezik hétfőtől csütörtökig 17 és 18 óra között, pénteken pedig 12 és 13 óra között.

„Terveink és az eddigi visszajelzések szerint több megyében csatlakoznak hozzánk, amelyre biztatunk is mindenkit. Országos megmozdulásunkkal a közelgő politikai tárgyalásokat is szeretnénk hangsúlyosabbá tenni” –  közölte a szülők szervezete.

A közzétett forgatókönyv szerint legtöbb 25 szülő tüntethet egyszerre, néma csendben, fehér zászlóval. A transzparens szövegét románul és magyarul is ki kell írni, és arra buzdítják a szülőket, hogy semmilyen provokációra ne reagáljanak.

A helyszínen csak a kialtvány szövege hangozhat el, amelyben többek között a diszkriminatív jogszabály visszavonását, azonnali tárgyalásokat és Valentin Popa tanügyminiszter azonnali lemondását kérik. A tüntetés forgatókönyve és a szülők kiáltványa a szervezet Facebook-oldalán olvasható.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?