Egyszerűsítették az örökbefogadást, több támogatást kapnak a családok

Jelentősen egyszerűsödött a gyerekek örökbefogadási folyamata, és nőttek az örökbefogadó családoknak járó támogatások is, miután a kormány a napokban módosította a 2004/273-as törvényt, amelytől azt várják el, hogy növelje az örökbefogadási kedvet. Üdvözlendő, hogy a törvényhozók végre meghallgatták a szakmai szervezeteket és civil szervezeteket, és próbálják a valósághoz igazítani a jogszabályt – nyilatkozta portálunknak Kovács István, a háromszéki örökbefogadó szülőket tömörítő Pro Adopt Egyesület elnöke.

Az örökbefogadó családok szempontjából az egyik leglényegesebb újdonság, hogy az alkalmasságról szóló bizonylat már nem csak két évig, hanem öt évig lesz érvényes. A gyerekek örökbe adhatóságát könnyíti a rendelkezés, amely szerint a gyermekvédelmi hatóságnak már nem kell a gyerek negyedfokú rokonai beleegyezését is kérje. Ugyanakkor könnyítették a 14 évet betöltött gyerekek nemzetközi örökbe adásának feltételeit.

A munkaügyi minisztérium közleménye szerint megnövelték az örökbefogadó családokat célzó támogatásokat és új anyagi juttatásokat is bevezettek. Ezek szerint az eddigi 500 lejről havi 600 lejre emelték a 3 és 6 év közti gyereket örökbefogadó családok támogatását, ami kortól függetlenül azoknak a családoknak jár, akik fogyatékkal élő gyereket vagy testvérpárt vesznek örökbe.

Továbbá havi 900 lejre, azaz ötven százalékkal nőtt a támogatás, amit azok a családok kaphatnak, amelyek 7 évesnél nagyobb gyereket, súlyosan fogyatékos kiskorút vagy három testvért fogadnak örökbe. Ezek a támogatások az örökbefogadás hivatalosítása pillanatától járnak a gyerek 18 éves koráig, illetve 26 éves korig meghosszabbíthatóak, ha a az örökbefogadott gyerek folytatja tanulmányait.

A törvénymódosítás két új juttatást is bevezet, így az örökbefogadó család évente 1 500 lejt kaphat, ha a gyereknek orvosi javaslatra egészségügyi rehabilitációra van szüksége. Már az örökbefogadási eljárás időszakában is támogatják a családokat, hiszen legtöbb tíz napig személyenként napi 200 lejt kaphatnak utazási költségeik megtérítésére, ha más megyéből fogadnak örökbe gyereket.

Egyszerűsíti a bürokráciát

A Kovászna megyei Gyermekvédelmi és Szociális Igazgatóság vezetője, Vass Mária szerint üdvözlendő a törvénymódosítás, hiszen egyszerűsíti a hivatali bürokráciát és könnyíti az állami gondozásban lévő gyerekek örökbe adhatóságát. Magyarázata szerint az örökbefogadásról való alkalmassági bizonylat érvényességének meghosszabbítása azért előnyös, mert sokakat elriasztott a túlzott bürokrácia, így a várakozási időszakban nem kell kétévente megújítani a dokumentumokat. Másrészt előfordult, hogy egy család örökbefogadott egy gyereket, és vállalt volna egy másikat is, de az egész folyamatot újra kellett kezdeniük a lejárt alkalmassági bizonylat miatt. 

Kovács István, a háromszéki örökbefogadó szülőket tömörítő Pro Adopt Egyesület elnöke a Maszolnak elmondta: üdvözlendő, hogy a törvényhozók végre meghallgatták a szakmai szervezeteket és civil szervezeteket, és próbálják a valósághoz igazítani a jogszabályt.

Felidézte, hogy a rendszerváltást követően alig volt szabályozott az örökbefogadási folyamat, majd Európa más országaiban érvényes normákat vettek át, amelyek viszont a mi társadalmunkra nézve nem voltak relevánsak. A szakmai szervezetek és az örökbefogadó szülőket tömörítő egyesületek próbáltak az általuk megtapasztaltak alapján szorgalmazni olyan módosításokat, amelyek a gyakorlati valósághoz közelíti az örökbefogadási eljárást, és elkerülhetőek a jogi zsákutcák. Örvendetes, hogy a törvényhozók most részben meghallgatták a szakmai javaslatokat, mondta Kovács István.

Monitorizálni kellene a kifejtett hatást

Az egyesület elnöke szerint a most életbe lépett módosítások közelebb vittek az igazsághoz, így csökkentették a hivatali bürokráciát, és növelték az anyagi juttatásokat. Örvendetes az is, hogy pozitívan diszkriminálják azokat a családokat, akik 7 évesnél nagyobb gyereket vesznek örökbe, hiszen a legtöbb család kisgyereket szeretne, viszont így a nagyobbak nehezen találnak befogadó családot, vagy elszakítják őket a testvéreiktől.

Kovács István szerint szükség lenne arra, hogy monitorizálják, miként fejti ki hatását a mostani törvénymódosítás, és szükség esetén még jobban növeljék az anyagi támogatások összegét, ha úgy ítélik meg, hogy a mostani összegek nem elég ösztönzőek. „Ha lényeges változást szeretnénk, akkor az államnak nagyobb áldozatot kell vállalnia. Bár költségesnek tűnik az örökbefogadás támogatása, de az megtérül, hiszen egy később társadalmi problémát jelentő gyerek helyett az örökbefogadott gyerekek a társadalom hasznos tagjává vállnak” – fogalmazott. A Pro Adopt Egyesület elnöke szerint szükség lenne egy pszichoterápiás ellátás bevezetésére is, amely óriási segítséget jelentene az örökbefogadó családok és örökbefogadott gyerekek számára. Ilyen jelenleg nem létezik Romániában, mondta Kovács István.

Kapcsolódók

Kimaradt?