Nyugat-nílusi vírus: egy holland férfit is kezelnek Nagyváradon

Bihar megyében hétfőig öt esetben igazolták a nyugat-nílusi vírusfertőzést, három esetben még várják az eredményt.

Bihar megyében az első beteg egy Botoşani megyei férfi volt, akinél júliusban fedezték fel a betegséget, kezelését azonban megyéjében folytatták, tájékoztatott a Bihar Megyei Közegészségügyi igazgatóság. A második beteg, egy 72 éves szóvárhegyi férfi, augusztus 16-án került kórházba súlyos állapotban. A többek között diabéteszben is szenvedő férfiról szeptember 13-án derült ki, hogy a nyugat-nílusi vírus is megfertőzte, szeptember 19-én vesztette életét. Egyelőre ő a járvány egyetlen Bihar megyei halálos áldozata.

A járványt a szúnyogok terjesztik, ezért a szakemberek arra számítanak, hogy a hőmérsékletek csökkenésével visszaesik a fertőzések száma. A fertőzés a gyenge immunrendszerű személyekre lehet veszélyes, tünetei magas láz, erős fejfájás, izomgyengeség, hidegrázás, fáradságérzet, fényérzékenység. 

Egy 65 éves biharszentjánosi férfi augusztus 29-én került kórházba szintén súlyos állapotban, azonban ő jól reagált a kezelésekre, ezért, bár szeptember 13-án a laborvizsgálatok kimutatták a vírusfertőzést, aznap el is bocsátották a kórházból. Egy 67 éves bihardiószegi nőt jelenleg is kezelnek a Dr. Gavril Curteanu Municípiumi Kórház fertőző osztályán, ő szívelégtelenség miatt került kórházba szeptember 4-én, a vírusfertőzést 20-án igazolták.

Bihardiószegre érkezett látogatóba augusztus 26-án az a 85 éves holland férfi is, akit szeptember 12-én utaltak kórházba, a vírus jelenlétét pár nappal később igazolták a szervezetében. Jelenleg a Curteanu kórház intenzív osztályán kezelik, sajnos állapota nem túl biztató.

Három, 65 év feletti páciens mintáit küldték még el a nyugat-nílusi vírusfertőzés gyanújával a Kolozsvári Regionális Közegészségügyi Laboratóriumba (itt igazolták az előző eseteket is), ketten közülük kórházban vannak, egyiküket kiengedték, a laborvizsgálatok eredményét még várják.

A közegészségügyiek tájékoztatták a polgármesteri hivatalokat és a háziorvosokat is a vírusfertőzésekről, a lakosságot pedig arra figyelmeztetik, hogy irtsák a szúnyogokat, az ablakokra szereljenek szúnyoghálót, lehetőség szerint hosszúnadrágot és hosszú ujjú ruhát hordjanak védekezésként.

Kapcsolódók

Kimaradt?