Iszonyatosan sok disznót semmisítettek meg az afrikai sertéspestis miatt

13 megye 227 településén 927 afrikaisertéspestis-gócot regisztráltak - közölte szerdán az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA). 

A közlemény szerint 311.869 sertést megsemmisítettek. A fertőzést kimutatták 62 vaddisznónál is. 

A közlemény szerint Szatmár megyében mind az öt gócot sikerült felszámolni, és 2018. augusztus 31-e óta nem volt új fertőzés. Nem terjed a kór Bihar megyében sem, ahol augusztus 8-a óta nem volt új eset. 2017. július 31-e óta, amióta az afrikai sertéspestis megjelent Romániában, Szatmár megyében, a vírus az ország két régiójában, az északnyugatiban és a délkeletiben terjed. Szatmár, Bihar és Szilágy megyében a vírus 13 településen jelent meg, összesen 1 375 sertést és 15 vaddisznót pusztítottak el. Szatmár megyében hét, Bihar megyében 28 gócot azonosítottak. Szatmár megyében tíz, Biharban egy, Szilágyban négy vaddisznónál mutatták ki a fertőzést. 

A többi fertőzés az ország déli-délkeleti részében, Tulcea, Konstanca, Brăila, Ialomiţa, Galac, Călăraşi, Ilfov, Buzău Giurgiu és Dâmboviţa megyében történt. 

Jelen pillanatig 3.142 gazda összesen 14,296 millió lej kártérítést kapott az afrikai sertéspestis által okozott károkért. A Szatmár és Bihar megyei gazdáknak kiutalták a kártérítés teljes összegét. 

A szakemberek szerint minden fertőzésgyanús esetet azonnal jelenteni kell, a sertéseket el kell pusztítani, a tulajdonosoknak pedig kártérítést kell adni. 

Az afrikai sertéspestis a házi és a vaddisznókat támadja meg, valamennyi fertőzött állat elpusztul. Oltás és gyógymód nincs. Az afrikai sertéspestis nem jelent veszélyt az emberre, viszont hatalmas gazdasági kárt okozhat. 

Kapcsolódók

Kimaradt?