Románnyelv-oktatásos rendelet: iktatták a magyar tanítók petícióját

Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke és Szabó Ödön parlamenti képviselő kedden iktatta Valentin Popa oktatási miniszter irodájában azt a csaknem háromezer aláírással nyomatékosított petíciót, amit a román nyelvnek az elemi osztályokban történő oktatását szabályozó kormányrendeletnek a magyar gyerekeket és tanítóikat lehetetlen helyzetbe hozó előírásai miatt kezdeményeztek a magyar tanítók.

Burus-Siklódi Botond a Maszolnak elmondta, a petíciót az államelnöki hivatalhoz és az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz is eljutattják. Az RMPSZ közlése szerint nem csak a kormányrendelet vitatott előírása, hanem az alkalmazását szabályozó miniszteri körlevél is égbekiáltó. „Ezt szerettük volna személyesen is elmondani Valentin Popának, de sajnos nem tartózkodott az irodájában” – jegyezte meg Burus-Siklódi Botond.

A petíciójukban a magyar tanítók a kérik, hogy a kormány hatálytalanítsa a rendeletnek azt az előírását, amely szerint a kisebbségek nyelvén történő elemi oktatásban a tantervben előírt román nyelv és irodalomórát felsőfokú tanulmányokkal rendelkező szaktanárok tartják. Az aláírók más jellegű tiltakozást is kilátásba helyeznek arra az esetre, ha a petíció iktatásától számított öt napon belül a kormány nem tesz eleget a kérésüknek.

A RMPSZ elnöke elmondta, reméli, hogy a Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke betartja a korábban tett ígéretét, és a kormány sürgősségi rendelettel hatálytalanítja a vitatott előírást. Mint ismert, a román politikus a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel folyatott múlt heti tárgyalásán elismerte, hogy ezt a kérdést sürgősen rendezni kell, és közölte: beszél ebben az ügyben a miniszterelnökkel.

Kapcsolódók

Kimaradt?