Közel ezer sertéspestis-gócot regisztráltak eddig

12 megye 207 településén 898 afrikai sertéspestis-gócot regisztráltak – közölte csütörtökön az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

A közlemény szerint 232 722 sertést elpusztítottak. A fertőzést 57 vaddisznónál is kimutatták.

2017. július 31-e óta, amióta az afrikai sertéspestis megjelent Romániában, Szatmár megyében, a vírus az ország két régiójában, az északnyugatiban és a délkeletiben terjed.

Szatmár, Bihar és Szilágy megyében a vírus 13 településen jelent meg, összesen 1 375 sertést és 15 vaddisznót pusztítottak el. Szatmár megyében hét, Bihar megyében 28 gócot azonosítottak. Szatmár megyében tíz, Biharban egy, Szilágy megyében négy vaddisznónál mutatták ki a fertőzést.

A többi fertőzés az ország délkeleti részében, Tulcea, Konstanca, Brăila, Ialomiţa, Galac, Călăraşi, Ilfov, Buzău és Giurgiu megyében történt.

A szakemberek szerint minden fertőzésgyanús esetet azonnal jelenteni kell, a sertéseket el kell pusztítani, a tulajdonosoknak pedig kártérítést kell adni. Az afrikai sertéspestis a házi és a vaddisznókat támadja meg, valamennyi fertőzött állat elpusztul. Oltás és gyógymód nincs rá. Az afrikai sertéspestis nem jelent veszélyt az emberre, viszont hatalmas gazdasági kárt okozhat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?