Kiváló nemzetközi egyetemi státust kapott a BBTE

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem a 2018-as év elején kezdeményezte az intézmény minőségi auditálását a brit QS STAR nemzetközi auditáló platform által. Az eljárás a napokban zárult, s ennek eredményeként a BBTE az országban egyedüliként elnyerte a 4 csillagos egyetemi besorolást, amely a kiváló nemzetközi egyetemi státusnak felel meg – közölte az egyetem sajtóirodája. 

A négy csillagos besorolásnak megfelelően a BBTE minden szempontból megfelel egy nemzetközi profilú egyetem kritériumainak, kiváló teljesítménnyel az oktatás és a tudományos kutatás területén egyaránt. A minősítés alapján a hallgatók munkaerő-piaci beilleszkedése kiváló, és a BBTE korszerű innovációk révén hozzájárul egy tudásalapú társadalom létrehozásához, s az életminőség növelését biztosítja.

A QS STAR által alkalmazott kritériumok/mutatók a BBTE átfogó kiértékelése során az alábbi akadémiai részterületeket fedték le: oktatás, kutatás, innováció, nemzetközi láthatóság, a végzett hallgatók elhelyezkedése, tanulási környezet és szociális inklúzió. Kiegészítő mutató volt egy adott célprogram külön kiértékelése.

Az akadémiai audit eltér az egyetemek rangsorolásától. Míg a rangsorolás az egyetemek sorrendbe állítását a rangsorolási eljárás esetében releváns kritériumok prizmáján keresztül végzi, az akadémiai audit egy átfogó felmérés keretében az egyetemeknek a nemzetközi akadémiai szabványokhoz való viszonyítását célozza, és ennek a viszonyításnak a függvényében osztályozza őket. A QS STAR rendszer hat osztályba sorolja a kiértékelt egyetemeket:

  • 5 csillag plusz – Nemzetközi szintű elitegyetem, mint az ausztráliai Australia National University, Ausztrália.
  • 5 csillag – World-class egyetem, mint az Egyesült Államokbeli Boston University.
  • 4 csillag – Nemzetközi szintű kiváló egyetem, mint a Hull University az Egyesült Királyságban.
  • 3 csillag – Nemzetközi láthatósággal rendelkező országos egyetem, mint a lettországi Riga Technical University.
  • 2 csillag – Regionális/lokális egyetem, mint a Bath Spa University, Egyesült Királyság.
  • 1 csillag – Regionális/lokális szintű feltörekvő egyetem, mint az Ahmad Dahlan University Indonéziában.

 A világon közel 27 000 egyetem szerepel a nemzetközi egyetemi rangsorolási rendszerekben, és az elmúlt két évben a BBTE országos szinten folyamatosan a legelsők között szerepelt (a 2016-os és a 2017-es metarangsorok szerint a legelső), nemzetközi szinten pedig az első 5 százalék között van jelen.

Kapcsolódók

Kimaradt?