Román nyelv oktatása: Háromszéken alkalmazhatatlan az abszurd kormányrendelet

Hétfőtől mindenképpen magyar tanítók tartják a román órákat a háromszéki elemi osztályos diákoknak, mondta el hétvégi sajtótájékoztatón Kiss Imre.

Kovászna megye főtanfelügyelője azt a kormányrendeletet kommentálta, amely előírja, hogy a kisebbségi oktatás elemi osztályaiban a tanítók helyett szakképzett román nyelv és irodalom tanároknak kell oktatniuk a román nyelvet. Kiss Imre tájékoztatása szerint Kovászna megyében 420 magyar elemi osztályban kellene az új módszer szerint megoldani a román oktatását, ez 93,2 teljes román tanári állást jelentene, de előzetes felmérések szerint csak 10 százalékát tudnák lefedni román szakos tanárokkal.

Ezt írja elő a miniszteri körlevél

A Kovászna megyei tanfelügyelőségre pénteken érkezett meg a szaktárca körlevele, amely arról rendelkezik, hogy miként kell gyakorlatban alkalmazni a vitatott rendeletet. Ez előírja, hogy térképezzék fel, hány román szakos tanárra lenne szükség, hogy az elemi osztályokban külön pedagógus oktassa a román nyelvet. A körlevél több megoldást is felvázol, de azt a lehetőséget kizárja, hogy magyar tanítók taníthassák a románt, őket erre alkalmatlannak tartja az oktatási miniszter.

Valentin Popa körlevele szerint elsősorban a végleges állással rendelkező román szakos tanárokat kell bevonni ebbe a tevékenységbe, második körben lehetőséget kaphatnak azok, akik versenyvizsgáztak, de nem kaptak katedrát. Továbbá úgy rendelkezik, hogy ha az adott iskolán belül nincs elég román-tanár, akkor más iskolából, más településről vagy más megyéből kell román tanárt alkalmazni.

Ha így sem sikerül lefödni az igényeket, akkor van lehetőség, hogy a román tanítók tartsák meg az órát a magyar osztályokban, de ez esetben szakképzetlenként fizetik meg őket. A körlevél a magyar tanítókkal nem is számol. A Kovászna megyei főtanfelügyelő bízik abban, hogy rövid időn belül sikerül meggyőzni a minisztert, hogy változtasson álláspontján.

A tanítók tiltakoznak

A sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Kocsis Annamária a magyar elemi oktatásért felelős háromszéki tanfelügyelő kifejtette, hogy a magyar tanítók megalázónak tartják és arculcsapásként értékelik a miniszteri rendeletet, amely véleményük szerint alkotmányellenes is. Kovászna megyében a magyar tanítók több mint 90 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik, vizsgáztak román irodalomból, nyelvtanból, román gyerekirodalomból és a román nyelv tanításának módszertanából is, ennek ellenére a szaktárca szerint szóba se jöhet, hogy ők tanítsanak továbbra is.

Mint arról beszámoltunk, hétfőn japán sztrájkkal kezdődik az új iskolai év több erdélyi tanintézményben. A Romániai Magyar Szülők Szövetsége arra kéri a szülőket, hogy hétfőn „öltöztessék fehérbe” a tanévnyitókat, vagyis mindenki vigyen magával valamit ami fehér, lehet az zászló, abrosz, lepedő és a tanévnyítón emeljék azt magasba, ezzel is csatlakozva a pedagógusok japán sztrájkjához.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) pedig azt kéri, hogy a szülők viseljenek fehér karszalagot az utcán és munkahelyükön is. A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum tanári és szülői közössége aláírásokat gyűjtött a miniszteri rendelet megszüntetése érdekében. Mint ismert az RMDSZ és a MPP politikusai is bírálták a botrányos miniszteri rendeletet, de még nem sikerült jobb belátásra bírni Valentin Popat.

Az oktatási miniszter egyébként a csíkszeredai Octavian Goga román tannyelvű líceumban majd a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskolában vesz részt a hétfői tanévnyitón.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?