Farkaslakiak nyerték az Év székelyföldi kürtőskalácsa – 2018 címet

Összemérték tehetségüket a székelyföldi kürtőskalács-készítő cégek, a farkaslaki Kovács Kalács csapata nyerte el idén az Év székelyföldi kürtőskalácsa címet.

A Sepsiszentgyörgy főterén péntektől vasárnapig tartó második Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján 17 csapat vett részt, akik szombaton a hagyományosan elkészített, cukormázas kürtőskalácsokkal versenyeztek, vasárnap pedig a kreatív oldalukról mutatkoztak be a csapatok, ugyanis csak képzeletük szabott határt az újragondolt kürtőskalácsok elkészítésénél.

Ezen a hétvégén minden bizonyára a sepsiszentgyörgyi kürtőskalács fesztiválon lehet a legfinomabb kürtősöket kóstolni, de a szakmai zsűri rendkívül szigorú volt, egyik csapatnak se ítélték oda az arany fokozatot. Farkas Ferenc mestercukrász, a zsűri elnöke szerint „erős ezüst fokozatokat osztottak, amely idén aranyként fénylik”. Hozzátette: nem engednek elveikből, mert mindannyiunk közös célja, hogy a sepsiszentgyörgyi fesztivál arról legyen országszerte híres, hogy kizárólag magas minőségű kürtőskalácsokat találnak az idelátogatók. „Az apró részletekre kell odafigyelniük a versenyzőknek, például azt javasolják, hogy a mesterséges aromákat felejtsék el, mert azok nem tartoznak a mi hagyományaink közé” – értékelte a zsűrielnök.

Az Év székelyföldi kürtőskalácsa címet elnyerő farkaslaki vállalkozás tulajdonosa, Kovács István elmondta, több mint 13 éve készítenek kürtőskalácsot, közel negyven személyt foglalkoztatnak és sikerük titka a jó csapatszellem. A farkaslaki vállalkozás nyereménye egy raklap liszt a Gyermelyi jóvoltából, illetve termékeit a fesztiválon elnyert címmel népszerűsítheti és egyedüli székelyföldi csapatként részt vehet a budapesti Kürtőskalács fesztiválon.

Erdély leghosszabb kürtőskalácsát is elkészítették hétvégén Sepsiszentgyörgy főterén, ahol a legfinomabb kürtőst készítő farkaslaki Kovács Kalács csapata fogott össze a sepsiszentgyörgyi Diószegi Pékséggel, hogy elkészítsék az óriáskürtőst. A 13 kilogramm lisztből készült, 13 méter és 5 centiméter hosszú kürtőskalácsot, 13-an tekerték és 13 perc alatt készült el. 

Az óriás kürtőskalács készítésen részt vett Adrian Veștea, Brassó Megye Tanácsának elnöke és George Scripcaru, Brassó polgármestere is, akik egy zsáknyi lisztet hoztak az óriáskürtőskalácshoz a Székelyföld és Barcaság összefogás jegyében. „Szerelemben és gasztronómiában nincsenek adminisztratív határok. Éppen ezért az a célunk, hogy Háromszék legyen Székelyföld gasztronómiai-turisztikai központja. Kovászna megyében 130 személy, illetve cég rendelkezik kürtőskalácssütő engedéllyel, ami azt jelzi, hogy kürtőskalács nagyhatalom vagyunk. Székelyföldön több mint 1000 családnak biztosít megélhetést ünnepi édességünk.” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A sepsiszentgyörgyi kürtőskalács fesztivál színes programot kínált a versenyzőknek és nézőknek egyaránt, hiszen a gyerekfoglalkozásokon több mint száz kürtőssütő kismestert avattak, a ropogós kürtőskalácsoknak és egyéb finomságoknak köszönhetően egész nap teltházzal zajlott a rendezvény, esténként pedig több zenekar is szórakoztatta a résztvevőket, így a helybéli White Betty mellett a Titán zenekar, a Fúvó Shock Orchestra, Szőcs Renáta és Alex Velea, a Bóbita és a Piramis együttes is sok nézőt vonzott a színpad elé, de a kürtőskalács standoknál is sorok kígyóztak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?