Tiltakozó tanárok és szülők: feszült hangulatban kezdődik a tanév a magyar iskolákban

Számos erdélyi magyar iskolában a pedagógusok fehér karszalaggal, a szülők magasba emelt fehér zászlóval, lepedővel tiltakoznak a hétfői tanévnyitón a román nyelv magyar elemi osztályokban történő oktatására vonatkozó kormányrendelet ellen.

Mint korábban beszámoltunk róla, a tanévkezdés előtt tíz nappal közzétett rendelet értelmében a kisebbségi oktatás elemi osztályaiban a tanítók helyett szakképzett román nyelv és irodalom tanároknak kell oktatniuk a román nyelvet. A jogszabály ellen a szakmai szervezetek és az erdélyi magyar pártok is tiltakoztak, mert jogfosztónak és diszkriminatívnak tartják. A témáról itt írtunk részletesen.

A hét végén több magyar tanintézmény is jelezte, hogy tanári közösségük a tanévnyitó napján fehér karszalag viselésével japán sztrájkba kezd, ezáltal is jelezve a 2018/9. sürgősségi kormányrendelet átgondolatlan, jogszerűtlen és megalázó rendeletével szembeni tiltakozását. „Nem tudjuk elfogadni azt, hogy az elemi osztályainkban szakmailag és módszertanilag előírt kompetens módon oktatott román nyelvórák színvonalát és eredményességét megkérdőjelezzék, és ezáltal kollégáinkat megalázzák” – olvasható a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium Facebook-oldalán.

A Magyar Szülők Szövetsége szombaton országos megmozdulásra hívta az erdélyi magyar szülőket. Arra kérte őket, tiltakozzanak a pedagógusokkal együtt „az elemi oktatásra mért diszkriminatív, törvénytelen miniszteri rendelet” ellen. „HOZZ FEHÉR ZÁSZLÓT, vagy LEPEDŐT, vagy ABROSZT, bármit, ami fehér és emeld magasba! Ezzel csatlakozunk pedagógusaink japán sztrájkjához!” – olvasható a Facebook-oldalukon közzétett felhívásban.

A tiltakozási hullámot a német tannyelvű temesvári Nicolaus Lenau Gimnázium 31 tanítója és tanárja indította el, akik a közösségi hálón publikált pénteki bejegyzésben tudatták, hogy japán sztrájkba léptek, és kedden bojkottálják a miniszteri rendelet életbeléptetését. Az oktatók szerint a kormányrendelet veszélyezteti a kisiskolások komfortérzetét, és olyanokra bízza a román nyelvű írás és olvasás tanítását, akiknek képesítésük sincs erre, és tapasztalattal sem rendelkeznek az elemi iskolások oktatásában. 

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének korábbi állásfoglalása szerint a tanítók felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, megtanulták a román nyelv és irodalom oktatásának sajátos, elemi iskolai módszertanát. Azáltal, hogy visszavonnák a jogukat, hogy egy olyan tárgyat taníthassanak, ami az oklevelükön szerepel, kétségbe vonják a tanítók eddigi munkáját. Ezzel szemben a román szakos tanárokat nem arra képezték, hogy beszélni, olvasni, írni tanítsák meg a kicsiket.

Szabó Ödön, az RMDSZ oktatásért felelős szakpolitikusa a Transindexnek szerdán elmondta: kérték a tanügyminisztertől, hogy vonja vissza a szóban forgó rendeletet, de Valentin Popa ezt elutasította. A szövetség törvénytervezetet dolgoz ki, amellyel módosítaná vagy törölné a cikkelyt.

Kapcsolódók

Kimaradt?