Otthonról dolgozna a romániai munkavállalók nagy része

Tízből nyolc romániai alkalmazott vágyik arra, hogy otthonról végezhető munkája legyen – derül ki az eJobs munkaközvetítő cég friss felméréséből, amelyet a news.ro hírportál ismertetett.

A hazai munkavállalók mindössze 13 százaléka dolgozik kizárólag otthonról. Ugyanakkor a felmérés szerint az alkalmazottak 35 százalékának megvan a lehetősége arra, hogy havonta egy napot otthonról dolgozzon.

Jobban beosztanák az idejüket (60 százalék), nem vesztegelnének a dugókban (55 százalék) és kényelmesebb volna a munkavégzés – sorolták az okokat a válaszadók. A kutatás szerint az alkalmazottak emellett pénzt is spórolnának (utazás, étel), nőne a munkahatékonyságuk, és kevesebb stressz érné őket. A válaszadók több mint 30 százaléka kiemelte azt is, hogy így több időt tudna a családdal tölteni.

Vannak azonban olyanok is, akik ragaszkodnak az irodai munkavégzéshez. Több mint 30 százalék szerint otthonról többet dolgoznának, 27 százalék nem tudna éles határt húzni a munka és a magánélet között, 20 százalék magányosnak érezné magát, 15 százalékot pedig zavarná, hogy nem tud személyesen értekezni a kollégáival, főnökével.

Mint ismert, a távmunka végzésének feltételeit szabályozó törvénytervezetet februárban fogadta el döntő kamaraként a képviselőház. Ennek értelmében bárki, aki számítógépes munkát végez, ezentúl otthonról is dolgozhat, ugyanúgy szerepelhet a jelenléti nyilvántartásban, mint akik a vállalkozás székhelyén dolgoznak, és ugyanazok a jogok illetik meg.

A felmérést 2018. július–augusztus között készítették 1 300 dolgozóval, akiknek több mint fele (56,8 százalék) nem tölt be vezető pozíciót. A válaszadók 18 és 56 év közöttiek voltak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?