Elköltöztetik a tömegrendezvényeket Nagyvárad főteréről

Kisebb kulturális programoknak továbbra is otthont adhat a nagyváradi Szent László tér, a nagyobb szabású, sok embert megmozgató rendezvényeket azonban más helyszíneken tartják ezentúl.

A nagyváradi önkormányzat nemrég arról döntött: mivel több helyen megrepedezett a tér burkolata, elköltöztetik a tömegrendezvényeket Nagyvárad főteréről.

Dolgoznak a burkolólapok kicserélésén – tudtuk meg a polgármesteri hivatal sajtószolgálatától, amit Mircea Mălan alpolgármester is megerősített. Az alpolgármestertől azt is megtudtuk, hogy a tervek szerint a kisebb kulturális programoknak – kiállításoknak, előadásoknak, vetítéseknek – továbbra is helyük lesz a Szent László téren, például a TIFF keretében péntektől vasárnapig naponta tartanak ott filmvetítést.

A tömegrendezvényeket azonban, amelyeken nagyon sok ember megfordul, elköltöztetik a főtérről. Mint mondta, több tízmillió eurót költöttek a vár felújítására, amelyet szintén szeretnének jobban kihasználni rendezvények helyszíneként. Hozzátette, a késő estébe nyúló főtéri rendezvények zavarók a környék lakóinak számára is.

Zatykó Gyula, a polgármester magyarságügyi tanácsadója érdeklődésünkre kifejtette: a kivitelező cég vállalta ugyan a burkolat kicserélését, de arra hivatkoztak, hogy az a túl nagy terhelés miatt repedt meg. Okozhatta például egy nagyszínpad felépítése, vagy a színpadi elemeket szállító túl nehéz jármű, ezért azokat a rendezvényeket költöztetik el, amelyekhez színpad szükséges.

A magyar vonatkozású rendezvényeket kevésbé érinti

A város főterén kevés kifejezetten magyar vonatkozású rendezvényt tartanak. Itt szokták szervezni az augusztus 20-i kenyérszentelést, illetve az Erdélyi Magyar Néppárt március 15-i ünnepsége keretében a néptáncosok előadását – ezeket várhatóan a jövőben is ugyanitt tartják majd.

A Szent István ünnepi gazdavásár megtartását már ez évben is csak a Nagyvásártéren (1 Decembrie park) engedélyezték, mivel azon is színpadon léptek fel a néptáncosok. A nagyváradi magyarság két nagy programsorozata, a Festum Varadinum és a Szent László Napok eleve más helyszíneken (vár, színház, galériák stb.) zajlanak, ezeket nem érinti a módosítás, a Bihar megyei tanács és más szervezetek közös Szent István napi ünnepségét pedig a Rhédey-kertben (Nicolae Bălcescu park) tartják tavaly óta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?