Közös tanévnyitót tartottak a Kárpát-medencei református iskolák

A rendszeres kegyesség a református közoktatási intézmények sajátja, amely áthatja az intézményeket, ebben rejlik egyháziasságuk - jelentette ki a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke a Kárpát-medence református oktatási intézményeinek szombati közös tanévnyitóján, Székesfehérváron.

A Széchenyi úti református templomban tartott tanévnyitó istentiszteleten Steinbach József azt mondta, hogy intézményeikben figyelnek Isten igéjére, a tanórákon, minden egyes tantárgy esetében megjelenik, akár természettudományok, akár bölcseletek tárgyalása közben. „Iskoláinkat ez a lelkiség határozza meg, ez a szív fundamentuma, a szívdobogás, a mennyei többlet, és e többlet nélkül nincs értelme az oktatásnak" - fogalmazott hozzátéve: intézményeikben a tanárok felelőssége az adott tárgyat továbbadni úgy, hogy Isten üzenete benne legyen, hiszen a diákságnak, a következő generációknak ez lesz a legfontosabb ajándék.

Huszár Pál a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke kérdéssel kezdte beszédét, miszerint a 21. században miért van szükség egyházi és református iskolákra? Válaszában kiemelte: ma különösen szükség van a tudományos ismeretek tárházával rendelkező, református keresztyén hitükben szilárd alapokon álló, a magyar nemzetben elkötelezett fiatalokra, hiszen ők jelentik a keresztyén magyarok megmaradásának zálogát. Rámutatott, hogy napjainkban Európa szerte tagadják a keresztyénség lényegét, miközben idegen vallású népeket fogadnak be tömegével, és Magyarországot is "magukkal akarják rántani". "Mi azonban keresztyének és magyarok akarunk maradni, s ezzel az elvárással tekintenek a református iskolákra szerte a Kárpát-medencében" - fogalmazott.

Maruzsa Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős helyettes államtitkára örömének adott hangot amiatt, hogy az egységes Kárpát-medencei oktatási tér megelevenedett, mivel a református intézmények képviselői Fehérváron összegyűlve ünneplik az új tanévet. Emlékeztetett arra, hogy nem volt ez mindig evidencia, hisz nemrégiben határon innen és túl sem működhettek szabadon egyházi intézmények. Úgy vélte, ez az elmúlt két-három évtized kiemelkedő lehetősége, de ez a lehetőség sem evidencia, azt meg kell ragadni, a csatákat pedig meg kell nyerni. Elismeréssel szólt az egyházi és iskolai vezetőkről, akik éltek e lehetőséggel és kitöltötték a rendelkezésre álló teret, így ma már majdnem kétszáz intézmény alkotja a református intézményi hálózatot.

Cser-Palkovics András polgármester megtisztelőnek nevezte, hogy Székesfehérváron rendezik a tanévnyitót, hiszen Szent István városaként felelősségük minden magyarra gondolni. A városvezető azt kérte a pedagógusoktól, a digitális átalakulás közepette is "vigyék ki a világosságra a fiatalokat", hogy a világhálón és a különböző közösségi oldalakon is meg tudják különböztetni az értéket az értéktelentől.

Berze János, a Székesfehérvári Református Egyházközség lelkipásztora, lelkészi elnöke elmondta, hogy a városban két intézményük működik: az Olajfa Református Óvodában jelenleg négy csoportban 88 gyermek nevelkedik, míg a Talentum Református Általános Iskola Iskolában 17 pedagógus jóvoltából 170 tanuló tanul.

Papp Kornél, a zsinati oktatásügyi iroda vezetője közölte, hogy szeptembertől négy új intézmény kezdi meg működését a református egyház fenntartásában: Budapest 20. kerületében a Vörösmarty Mihály Református Általános Iskola, a Fejér megyei Gárdonyban a Zichyújfalui Református Általános Iskola, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Géberjénben a Mátészalkai Kálvin János Református Iskola tagintézménye, valamint a Fejér megyei Dunaújvárosban - a város első egyházi általános iskolájaként - a Bocskai István Oktatási Központ Szabó Magda tagintézménye.

A 2018/19-es tanévben már 176 oktatási intézmény működik református fenntartásban. 80 óvoda, 107 általános iskola, 34 gimnázium, 15 szakgimnázium, 6 szakközépiskola és 23 alapfokú művészeti iskola működik, több ezek közül közös intézményként.

Kimaradt?