Elmaradt fizetéseik miatt kérik a munkafelügyelőség segítségét Háromszéken

A késve kapott fizetésre, ki nem fizetett túlórára, zsúfolt munkaprogramra, goromba főnökre és munkahely igazolások kiadásának megtagadására panaszkodnak leginkább a háromszéki munkavállalók, derült ki a Kovászna Megyei Munkafelügyelőség féléves mérlegéből.

A Dumitru Marinescu, a munkafelügyelőség igazgató helyettese által bemutatott adatok szerint idén az év első felében 421 vállalkozást ellenőriztek és 516 alkalommal bírságoltak összesen 36,5 ezer lejre. Hozzátette, tavalyhoz képest csökkent az ellenőrzött és megbüntetett cégek száma. Az alkalmazottak idén 120 alkalommal tettek panaszt munkaadójukra, legtöbb esetben fizetéseik késése miatt kérték a hatóság segítségét.

Dimitru Marinescu szerint Háromszéken a fafeldolgozás és az építkezés a legveszélyesebb ágazatok, itt történik a legtöbb munkahelyi baleset. A Kovászna Megyei Munkafelügyelőséghez az év első felében 44 munkabalesetről érkezett bejelentés, ezek közül 36 bizonyult valósnak. A munkaügyi szakember szerint évente egy-két halálos munkabaleset történik Kovászna megyében.

Idén Kommandón történt halálos munkabaleset, ahol egy fiatalember fémcsöveket mozgatott és hozzáért a villanyvezetékhez. Egy másik esetben a munkahelyi baleset áldozata harmadfokú, maradandó károsodást szenvedett.

Dumitru Marinescu szerint gyakran a figyelmetlen alkalmazott miatt történik munkahelyi baleset, mivel bizonyítani akarnak munkaadójuknak, nem tartják be a munkavédelmi előírásokat, nem viselik a védőfelszerelést. Tapasztalatok szerint sok vállalkozásnál hiányos az alkalmazottak munkavédelmi felkészítése, állapította meg az igazgatóhelyettes.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?