Mégis van miből fedezni a nagyváradi magyar iskolák javítási munkálatait

Megoldották a nagyváradi Ady Endre Líceum ellátó hőközpontja javításának és a Szacsvay Imre Általános Iskola homlokzata biztonságosabbá tételének finanszírozását a Bihar megyei tanács keddi ülésén.  

Mint arról portálunk is beszámolt, a megyei tanács célirányos támogatást nyújtott a két nagyváradi iskola problémáinak megoldására a nagyváradi önkormányzaton keresztül, az Ady és a Szacsvay líceumnak 180 ezer, illetve 50 ezer lejt utalt át, az önkormányzat azonban ezt az összeget átirányította a Traian Vuia műszaki szakközépiskola bentlakásának felszerelésére.

A megyei tanács keddi ülésén azonban a liberális tanácsosok nemleges szavazata ellenére is átment két fontos határozat. Az egyikben visszavonták az önkormányzattól az említett 230 ezer lejes összeget, és más célra utalták azt ki: százezer lejt a váradszentmártoni csatornahálózat bővítésére, 80 ezer lejt Bihardobrosdnak egy községi út felújítására, 10 ezer lejt a vércsorogi közvilágítási hálózat felújítására, 40 ezer lejt pedig a Biharnagybajomhoz tartozó Úsztató ortodox templomának külső felújítására különítettek el.

A másik határozat szerint pedig ahhoz, hogy elvégezhessék a szükséges munkálatokat a két magyar iskolában, a Bihar megyei tanács társult az Alma Mater Alapítvánnyal és a Partium Alapítvánnyal. A társulást jóváhagyó határozatban szerepel, hogy a megyei tanács mindkét alapítványnak elkülönítette a pénzt.

Pásztor Sándor tanácselnök elmondta, a két iskola problémáinak megoldását tartották fontosnak, ezért az RMDSZ-frakció beterjesztette a vonatkozó határozatot. Az Ady líceum mellett működő Alma Mater Alapítvány fő célja, hogy az iskola működését segítse, a Partium Alapítvány pedig a Szacsvay líceum bentlakásának felszerelését is segítette, ezért ezeken keresztül végzik el a munkát, magyarázta a politikus. Így tehát megkezdődhet a fűtési rendszer javítása, a Szacsvay líceumra pedig legalább védőháló kerül, tette hozzá Pásztor Sándor.

A közigazgatási bírósághoz fordulnak

A nagyváradi önkormányzat keddi közleményében tudatta, hogy a közigazgatási bíróságon megtámadta a megyei tanács vonatkozó 2018/113-as határozatát, amelyben összesen 230 ezer lejt különítettek el a két líceum felújítására. A közleményben megismétlik, hogy a két épület a római katolikus egyház tulajdona, ezért annak kötelessége lenne az Ady fűtési rendszerének felújítása – holott még a tanácsi vita során kiderült, hogy a problémás hőközpont az önkormányzat tulajdona –, a Szacsvay épülete pedig visszaigénylési per tárgya, ezért nem végezhetnek ott javításokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?