Kialakult a kisiskolások beíratásának menetrendje

Április 2-án kezdődik az előkészítő és az első osztályba való beiratkozás – tájékoztatott az oktatási minisztérium. A tárca hétvégén tette közzé az előkészítő osztályok szervezésének módszertanát, ennek értelmében két időszak áll a szülők rendelkezésére, hogy iskolakezdő gyerekeiket beírassák a rendszerbe.

Az előkészítő osztályba történő beiratkozás április 2-22. között zajlik. Ehhez a szülőknek formanyomtatványt kell kitölteniük, majd benyújtaniuk az intézményhez, ahol gyereküket taníttatnák. A kérvényeket április 23-án összesítik, majd 24-26. között értesítik a szülőket, hogy a gyerek abban az iskolában kap helyet, ahová a szülők kérték, vagy helyszűke miatt átirányítják őket más intézményhez, ahol maradt üres hely.

Abban az esetben, ha a kért intézmény helyszűke miatt nem tudja fogadni a gyereket, a szülőknek vissza kell térniük a körzeti intézményhez, amelynek hatáskörébe lakóhelyük szerint tartoznak. Április 29-én a megyei tanfelügyelőségek közzéteszik a beiskolázási listákat, feltüntetve a szabadon maradt helyeket is.elso

Március 30-április 7. között valamennyi iskolának nyílt napot kell szerveznie, amikor a szülők, a gyerekek és egyéb érdekelt személyek meglátogathatják az intézményt és elbeszélgethetnek az oktatókkal.

A beiratkozás második szakaszára május 7-31. között kerül sor, azoknak a szülőknek szól, akiknek az első szakaszban nem sikerült elhelyezni a gyermeküket. Illés Ildikó Maros főtanfelügyelő helyettes elmondta, első körben mindenki abba az iskolába íratja be gyerekét, amelyikbe akarja, ám elsőbbséget élveznek az adott tanintézmény körzetében élő családok.

„A Bolyaiban tavaly is megteltek a helyek a körzetből" – tudtuk meg Horváth Gabriella igazgatóhelyettestől, aki elmondta, minden évben nagy a túljelentkezés, és csak a körzetből megtelnek az osztályok, így nem tudnak fogadni gyerekeket más körzetekből.
„Ha mindenki központi iskolába adja a gyerekét, akkor a központi iskolákban nemcsak, hogy nem lesz hely a gyerekek elhelyezésére, de a lakótelepi iskolák osztályai akár meg is szűnhetnek amiatt, hogy nincs elég gyerek beíratva" – magyarázta Illés.

Nem vitás: a nulladik osztály immár kötelező

A 2013-2014-es tanévtől az előkészítő osztály már kötelező lesz valamennyi iskolakezdő gyerek számára. Nulladik osztályba azok a gyermekek jelentkezhetnek, akik augusztus 31-ig betöltik 6. életévüket, ám kérésre azokat a gyermekeket is be lehet íratni előkészítő osztályba, akik szeptember 1. és december 31. között töltik be a hatodik életévüket. A hétéveseket idén első osztályba írathatják akkor is, ha nem jártak előkészítő osztályba.

Az első osztályba iratkozásnál nem módosult a módszertan, valamennyi gyerek, aki 2013. szeptember 1. és december 31. között tölti be a 7. életévét, első osztályba iratkozhat, azzal a feltétellel, hogy a tárca által kidolgozott, pszichoszomatikus fejlődést vizsgáló felmérőn megfelel az iskolakezdéshez szükséges követelményeknek.

Április 12-éig az óvodás szülők gyermekeivel találkoznak az oktatók, hogy tájékoztassák őket a lehetőségekről és segítsenek a szülőknek a döntéshozatalban. Április 2-19. között sor kerül a gyerekek pszichoszomatikus alkalmasságának vizsgálatára.
A szülők egy része még mindig nem ért egyet az előkészítő osztállyal, ami a tanítók szerint azzal magyarázható, hogy kevésbé tájékozottak és inkább az óvodai kényelmet választják, hiszen ott ebédel, pihen a gyerek, és általában az óvodának belső játszótere is van.elso2

Páll Irénke, a marosvásárhelyi 7-es számú általános iskola tanítónője szerint nagyon fontos az előkészítő osztály, részben mert rákényszeríti a szülőket arra, hogy nevelő közösségbe adják a gyerekeiket, részben meg azért, mert a gyereket előkészítik az első osztályra.

„Óriási gondokat okoznak azok a gyerekek, akik kimaradtak az óvodából és mikor iskolába kerültek, akkor kellett kezdeni velük olyan tudnivalók elsajátítását, amelyeket mások már az óvodában megtanultak" – magyarázta a tanítónő, aki saját tapasztalatából kiindulva tudja, hogy az iskola előtt, az előkészítő osztályban a ceruzafogás, a rajzolási készség, a betűelemek írása elkezdődik. Ez nem csak az első osztályos gyerek munkáját teszi könnyebbé, de az egész osztályközösségét is, hiszen így hasonló szinten halad az egész közösség.

Az is fontos szempont, hogy az előkészítő osztályban tanító, és nem óvónő tanítja a gyerekeket, aki tudja, hogy mit kell tudnia majd egy hétévesnek az első osztályban.

Kimaradt?