Sertéspestis: fertőzött tetem került Kolozs megyébe, pénzt utaltak ki fertőtlenítésre

Összesen 352 ezer lejt fogadott el kedden a Kolozs megyei tanács az afrikai sertéspestis megelőzésére. A fertőző betegségek megelőzésére szakosodott bizottságot azért kellett összehívni egyebek mellett, mert fertőzött tetem került a megyébe.

A tetemet Szilágy megyéből szállították a dési Protanhoz elégetésre. A cég állati eredetű hulladék kezelésével is foglalkozik. A tetemet ott kellett volna megsemmisíteni, ahol felfedezték a fertőzést, így Désen kénytelenek voltak a hatóságok karantént felállítani. Kolozs megyéből egyelőre nem jelentettek megbetegedést, ám megelőzésként a megyei tanács összesen 352 ezer lejt különített el fertőtlenítőszerekre.

Az összeget marószóda, oltott mész, illetve Virkon nevű szer beszerzésére fordítja a helyi állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági szakhatóság, és továbbítja majd a gazdáknak.

„Kolozs megyében nem regisztráltak fertőzést, de ennek ellenére fokozott és összehangolt megelőző intézkedésekre van szükség.  Bár az afrikai sertéspestis (ASP) az emberre nem jelen kockázatot, nagyon súlyos gazdasági következményei lehetnek” – nyilatkozta Lőrinczi Zoltán megyei tanácsos.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?