Szokatlan időjárásra számíthatunk szeptemberben

A sokévi átlagnál melegebb időre számíthatunk szeptemberben, ugyanakkor a megszokottnál több csapadék esik majd a következő négy hétben, különösen hegyvidéken - közölte kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A meteorológusok szerint augusztus 27-e és szeptember 3-a között az ország nyugati részében a sokévi átlagnak megfelelő, talán valamivel alacsonyabb átlaghőmérséklet várható, míg az ország többi részében ennél valamivel magasabb értékeket mérhetünk. Az átlagtól nagyobb eltérések a keleti országrészben lesznek. Az ország középső részén és a hegyvidéken bőséges csapadék, a többi régióban száraz időszak várható.

Szeptember 3-a és 10-e között az ország nagy részén a sokéves átlagnál melegebb lesz a csapadék mennyisége megszokottnak tekinthető. A szeptember 10-e és 17-e közötti időszakban az ország nagy részén az ilyenkor megszokottnál melegebb, a csapadék mennyisége pedig a sokévi átlagnak megfelelő lesz.          

Szeptember 17-e és 24-e között az ország nagy részén a sokéves átlagnál melegebb lesz, az eltérések az ország északnyugati régiójában lesznek szembetűnőbbek. Az ország közepén a megszokottnál több, máshol átlagos csapadékmennyiségre lehet számítani.

A négyhetes meteorológiai előrejelzéseket az angliai Readingben, az európai meteorológiai központban (ECMWF) végzik, az előrejelzések körülbelül 60 százalékban bizonyulnak helytállónak. A rövid, szélsőséges légköri jelenségeket ezzel a módszerrel nem lehet előrelátni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?