Borboly Csaba: a szenzációhajhászás akadályozta a vadásztársaság munkáját

A kíváncsiság és a szenzációhajhászás jelentősen akadályozta a vadásztársaság munkáját kedden Csíkszeredában, amely a városba tévedt medve ártalmatlanításán dolgozott – vallja Hargita Megye Tanácsának elnöke.

„Azt ma mindenki láthatta, hogy a medve nem játék. A vadásztársulás munkatársai is megerősítették, hogy a kíváncsiság és a szenzációhajhászás jelentősen akadályozták a munkavégzésben. Három vagy négy olyan helyzet hiúsult meg, nagyrészt a kíváncsiskodóknak köszönhetően, amikor a vadásztársulat képviselőjének lehetősége lett volna ártalmatlanítani az eltévedt medvét” – közölte Borboly Csaba.

A megyei tanács sajtóirodája közleménye szerint a megyeelnök mindig is tartózkodott attól, hogy a média képviselőinek jelenlétét biztosítsa egy-egy medve elszállítása vagy kiemelése esetén, még a New York Times fotóriportere is negatív választ kapott az elöljárótól, teszik hozzá.

A politikus szerint életveszélyes lehet, ha külső személy jelen van egy-egy veszélyes példány kiemelésénél. „Mindig is utólagosan, de időben tájékoztattunk egy-egy példány sorsával kapcsolatban a sajtót, de soha nem támogattuk, hogy bárki külső személy jelen legyen egy-egy veszélyes példány kiemelésénél, hisz alapjáraton egy kockázatos műveletről van szó, amely egy rossz mozdulat során tragédiához is vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy a vadászok teljes mértékben tudjanak figyelni a megbízás végrehajtására. Az emberi élet a legnagyobb érték. Tiszteljük, és ne hozzuk egymást életveszélyes helyzetekben” – fogalmazott Borboly Csaba.

Mint arról beszámoltunk, kedd reggel a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium udvarára tévedt a medve, előtte több környékbeli ház udvarába tört be, egy kecskét megölt. A hím barna medvét az iskola udvarán kilőtték, a kilövést jóváhagyta a környezetvédelmi minisztérium.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?