A Boney M. is fellép a XIII. Csángó Túrós Puliszka Fesztiválon

Augusztus 24–26-án a Gyimesekbe, pontosabban Hidegségre költözik a bukaresti MAGYARADÁS. Itt szervezik meg ugyanis a Csángó Túrós Puliszka Fesztivált, amelynek során a környék apraja-nagyja, de az elszármazottak is a csángó szokások előtt tisztelegnek.

Az idén háromnaposra bővült a rendezvény: a főszervező Csilip Árpád, a Fatányéros és Csángó panziók tulajdonosa arra törekszik, hogy ápolja és terjessze a környék hagyományait, legyen szó mesterségről, táncról, zenéről vagy éppen a csángók fő eledeléről, a puliszkáról.

A Gyimesekben ugyanis nagyon sok a kalibás. Az esztenákon élnek, itt állítják elő ízletes termékeiket. A Csángó Túrós Puliszka Fesztivál az ő számukra is lehetőség arra, hogy felvonultassák és értékesítsék munkájuk eredményét, a túró és a sajt megannyi változatát. A tapasztalat pedig azt mutatja: jelenlétük nem hiábavaló. Az érdeklődés egyre nagyobb, az odalátogatók kedvet kapnak a kóstolgatástól, és vásárolnak is.

A Magyar adás csapata immár ötödik alkalommal fő médiatámogatója és társszervezője a rendezvénynek. Félévszázados szalagtárának a Gyimesekben rögzített részét hagyományosan szabadtéri vetítés keretében mutatja be a szerkesztőség. Így az első Gyimesi Csángó Fesztiválból (1973), az első Gyimesközéploki kórustalálkozóról szóló riportból (1974), illetve egy 1974-ben lefilmezett Gyimesi lakodalomról szóló riportból láthatnak részleteket az egybegyűltek. Műsorra kerül továbbá egy, a ’70-es évekből származó Gyimesi csángó dal-csokor is.

Ami a programot illeti: pénteken reggel Máriaút-gyalogtúrával indul a fesztivál. A nap folyamán lesz lovasszekerezés az esztenára, és népi mesterek is bemutatkoznak: a bunda készítés és a kovácsmesterség fortélyait leshetik el tőlük az érdeklődők. 11 órától egy igen időszerű témáról, a bió-védjegyekről szerveznek konferenciát a Gyimes-völgyi gazdák számára: hogyan kaphatják meg a helyi termékek a székely termék védjegyet? Lesz kaszálóverseny, tábortűz, végül táncházzal zárul a pénteki nap.

A szombat kenyérdagasztással indul, hogy később megismerkedhessünk a kenyér, sőt a kenyérpalacsinta sütésével is. Bemelegítésként a fesztivál fő napjára, idén puliszkafőző tanfolyam is helyet kap a programban. Reggel kirakodnak a helyi termelők, és ugyancsak délelőtt Gyimesi hétköznapok címmel képkiállítást nyílik. Lesz kerékpárverseny, gyalogtúra, kézművesfoglalkozás, délután 5 órától pedig kezdődhet a zenés szórakozás! A fellépők között van Páli Petra és zenekara, illetve a Geri Betli Duo. Az idei fesztivál sztárvendége, a legendás BONEY M este 9 órától lép színpadra!

A fesztivál fő napján, vasárnap reggel fúvószenekar ébreszti a falut, hogy a 11 órakor induló puliszkafőző versenyre hívja. Az eredményhirdetés után a népzenéé és a néptáncé a színpad. Olyan hagyományőrzők lépnek fel, mint a Hidegségi Hagyományőrző Gyermek Tánccsoport, az Ordasok Néptánccsoport, a Csíkszentdomokosi Tenyeres - Talpas Néptánccsoport, a Gyergyóújfalvi Katorzsa Néptáncegyüttes, a Hévízgyörki Aranyalma Hagyományőrző Együttes, Hévízgyörki Hagyományőrző Egyesület Népdalköre, illetve a Tatros Part Néptánccsoport és a Gyimesvölgye Férfikórus. Lesz Stand-up comedy András Előddel, majd utcabál és tűzijáték zárja a XIII. Csángó Túrós Puliszka Fesztivált.

(Címlapfotó forrása: pustiana.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?