Kitüntették a tusnádfürdői medvetámadásban megsebesült önkéntes tűzoltót

Hargita Megye Tanácsa Önzetlenség díjjal ismerte el kedden a tusnádfürdői Maksai József önkéntes tűzoltót, aki augusztus 5-én hősiességéről tett tanúbizonyságot, amikor a medvetámadásban megsérült társa segítségére sietett, ő maga is komoly sérüléseket szenvedve el.

A díjra Borboly Csaba megyeitanács-elnök terjesztette fel a bátor tűzoltót, aki 27. születésnapját a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban töltötte, mivel sebészeti beavatkozásra szorult.

„A tűzbe tenné érte a kezét mondásunk a középkori tűzpróba emlékét őrzi. De találó ez a mondás arra a 27 éves fiatalemberre is, aki egy hete, augusztus 5-én Tusnádfürdőn társa segítségére sietett, akit előzőleg megtámadott a feldühödött anyamedve. Önkéntes tűzoltóként, mint cselekvő civil derekasan helyt állt, és emberségből jelesre vizsgázott, amikor saját életét kockáztatva segített bajba jutott embertársán. Sajnálatos módon az anyamedve őt még súlyosabban megsebesítette, olyannyira, hogy sebészeti műtétet is végre kellett hajtani a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Maksai József több mint öt éve teljesít szolgálatot a fürdővárosban, mint önkéntes tűzoltó, minden bevetésen lehetett rá számítani, mindig kifogástalanul elvégezte a rá bízott feladatokat” – hangzott el méltatásában.

Hargita Megye Tanácsának Önzetlenség Díja azoknak a személyeknek, egyesületeknek adományozható, akik önzetlen tevékenységükkel hozzájárultak emberi életek megmentéséhez és anyagi javak megóvásához Hargita megyében.

Az Önzetlenség Díj kör alakú, 36 mm átmérőjű, 4 mm vastagságú, egyoldalas vert érme, amelyet emléklap és pénzjutalom kíséretében nyújtott át Borboly Csaba megyeelnök. A díjban eddig önkéntes tűzoltó egyesületek, hegyimentő egyesületek, szűrővizsgálatot végző anyaországi orvosok részesültek.

– Örülünk, hogy Hargita Megye Tanácsa évek óta felfigyelt, értékeli és elismeri az önkéntes tűzoltó egyesületek tevékenységét – fogalmazott Imets Ferenc, a tusnádfürdői önkéntes tűzoltó egyesület vezetője.

Dr. Adrian Dobrică mellkassebész főorvos a műtéti beavatkozásról számolt be, amit szükséges volt elvégezni a most kitüntetett medvetámadás áldozatán. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az utóbbi években nagyon megszaporodtak a medvetámadások következtében történő sebészeti beavatkozások.

Borboly Csaba megyeelnök sok sikert kívánt az önkéntes tűzoltó csapatnak és gratulált a tusnádfürdői önkormányzatnak, amiért odafigyelnek és segítik a munkájukat.

Kapcsolódók

Kimaradt?