Nyolc haszonállatot pusztított el a medve Marosvásárhely közelében

Két medvetámadásban összesen nyolc állat, hét kecske és egy sertés pusztult el a Marosvásárhely melletti Koronka község határában. A környéken 15-20 medve él, nem ez az első eset, hogy haszonállatokra támadnak.

Fülöp János pásztor elmondta, a medve az ól ajtaját törte be, onnan az erdőbe vonszolta a zsákmányát, a tetemet egy fa tövénél hagyta. Néhány órával később, hajnalban pedig a szomszédos kecskenyájat támadta meg.

„Megállt, amikor kiabáltunk, és világítottam a lámpámmal, mert van egy nagy elemlámpám, s még azzal jól láttam. A két lábát rátette a disznóra, és minket nézett. Mikor láttuk, hogy mozdul, mondom a kollégámnak: gyere, menjünk le, mert jobban járunk” – mesélt a medvetámadás körülményeiről a pásztor.

Három kecskét az ólban pusztított el a medve, egy bakkecskét – amely a pásztor szerint a legértékesebb példány volt – a szabad ég alatt ölt meg. Két másik kecsekét pedig annyira megsebesített, hogy azokat a pásztoroknak kellett elpusztítaniuk.

Még két kecske hiányzik a nyájból, amelyet most a szomszéd juhászra bíztak. Chețan Sebastian maga is tanúja volt egy medvetámadásnak a közelmúltban. A pásztor a környékbeli lakosokhoz hasonlóan úgy véli, hogy a medvék nem természetes módon kerültek a környékre.

Pécsi Barna, az elpusztított kecskék gazdája azt mondja, gyerekkorában egyetlen medve sem volt a környéken. Szerinte is a hatóságokat terheli a felelősség.

„Valamit tenniük kellene. Ha etetik, akkor etessék folyamatosan, reggel, délben, este, hogy ne legyen éhes soha, s akkor nem megy vadászni. Mert etetik. A vadőr szerint tizenöt medve él a környéken” – mondta a kárvallott gazda.

A gazdák most a védelmükért és a kártérítés miatt szövetkeznek. A medvekérdés megoldása nem csak az ő érdekük. A támadások helyszínei három kilométerre sincsenek a Marosvásárhely szomszédságában lévő Koronka központjától.

Kapcsolódók

Kimaradt?