Elhárultak az akadályok a katolikus gimnázium újraalapítása elől

Maros megye főtanfelügyelőjével tanácskozott az RMDSZ a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum újraindításának lépéseiről. A felek abban egyeztek meg, hogy a lehető legrövidebb időn belül megteszik a szükséges adminisztratív intézkedéseket. 

Az oktatási miniszter múlt heti rendelete, amelyben jogi személyiséggel ruházta fel a marosvásárhelyi római katolikus teológiai líceumot, csak a kiindulópontja a tanintézmény újraindításának – állítja az RMDSZ vezetése.

A szövetség megyei és marosvásárhelyi képviselői a Maros megyei főtanfelügyelővel egyeztettek a további lépésekről.

 „Első lépésben ideiglenes igazgatót nevez ki az iskola vezetőségébe az egyház jóváhagyásával, lévén, hogy egyházi, felekezeti oktatási intézményről beszélünk. Ezt követően, hogyha megvan az iskola vezetője, megalakul a vezetőtanács és az új megszerzi, beszerzi azt a dokumentációt, amelynek révén az iskola jogi személlyé válik. Egyeztettünk a megyei tanács elnökével, a tanfelügyelőség vezetőjével, és kértük azt, hogy hajtsa végre mindazt, amit az a minisztériumi rendelet számára előír” – mutatott rá Novák Zoltán, az RMDSZ szenátora.

Ioan Macarie, Maros megyei főtanfelügyelő néhány nappal ezelőtt a miniszteri rendelet kibocsátását követően az egyik román nyelvű Maros megyei napilapnak azt nyilatkozta, hogy rendkívül nehéz lesz talpra állítani az iskolát. Arra hivatkozott, hogy szűk az idő iskolakezdésig, de a diáklétszám is alacsony. Hétfőn azonban már teljesen másként nyilatkozott.

„Technikailag, úgy véljük, a tanintézményben beindulhat a tevékenység, attól függetlenül, hogy hány diák van, de adminisztratív szempontból vannak betartandó lépések. Nem lehet egyik napról a másikra mindent megvalósítani, de a tanfelügyelőség rövid idő alatt megtesz minden szükséges lépést, ami a hatáskörébe tartozik. Pecsétet kell kiállítani, igazgatót, tanárokat kinevezni” – részletezte az főtanfelügyelő.

Az adminisztratív lépéseket követően a diákok átiratkozásának menetéről az RMDSZ teljes körű útbaigazítást ígért a szülőknek és diákoknak. Értesüléseink szerint a katolikus egyház Tamási Zsoltot, a tanintézmény korábbi igazgatóját jelöli az iskola vezetői tisztségébe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?