Zárva marad a Menyháza környéki turistautak fele

Az Arad Megyei Barlang- és Hegyimentő Szolgálat tájékoztatása szerint a Béli-hegységben lévő, Menyháza környéki 14 jelzett turistaútvonalnak a fele továbbra is járhatatlan, ezért lezárták a túrázók előtt; erre figyelmeztető táblákat is elhelyeztek.

A hegyimentők szerint a kellemetlenség a tavaly szeptemberi heves vihar eredménye, amikor is a nagy erejű szél fákat döntött ki, megrongálva a túraösvények nagy részét. A hegyimentők a rájuk háruló feladatok nagy részét elvégezték a helyreállítás során, de a nagy fatörzsek feldarabolása és elszállítása az erdészeti igazgatóság dolga lett volna, és azóta sem mindenütt fejezték ezt be.

Jelenleg a Bélhagymás – Szártető-csúcs, a Dézna–Déznai várrom (mindkét irányban), a Menyháza–Tinoasa-tető–Gaudeamus-menedékház, a Menyháza–Vashámor–Márványfejtő, a Firigyó-csúcs–Tinoasa-tető–főgerinc (sárga jelzés), valamint a Menyháza–Hosszú-völgy–főgerinc (kék kereszt jelzés) útvonalak járhatók.

Nem látogatható a Denevérbarlang, a Menyháza–Firigyó–Nagyarad útvonal járhatatlan, csakúgy, mint a Menyháza–Zelea Neagră-csúcs–Hosszú-völgy (kék pont jelzésű) és a Menyháza–Hosszú-völgy (sárga csík jelzésű) turistaút. A Bârlogel-völgyi ösvényt és a Béli-hegység főgerincén vezető további utakat is lezárták.

Arra kérik a kirándulókat, hogy a balesetek elkerülése vagy az eltévedés megelőzése érdekében ne használják a lezárt turistaútvonalakat. Ha valaki bajba kerül a hegyen, tárcsázza a 112-es egységes segélyhívó számot, vagy hívja a hegyimentők országos diszpécserszolgálatát a 0725/826–668-as számon.

Kimaradt?