Pénteken japánsztrájkot hirdetnek a börtönőrök

Az Országos Börtönigazgatóság Szakszervezeti Szövetségének (FSANP) tagjai péntektől japán sztrájkot hirdetnek tiltakozásul a „hatóságok érdektelensége” miatt – közölte csütörtökön a FSANP.

A szakszervezeti szövetség Tudorel Toader igazságügyi miniszter menesztését kéri, akit felelősnek tart a kialakult helyzetért.  A FSANP követeléslistáján egyebek mellett szerepel a jobb munkakörülmények kialakítása és az összes túlóra kifizetése, visszamenőleg is.

A szakszervezet szerint az igazságügyi miniszter egy évvel ezelőtt a munkakörülmények javítását ígérte, és azt mondta, hogy kidolgoznak egy több évre szóló beruházási tervet a helyzet javítására, azóta azonban az erre a célra fordítható költségvetés a felére csökkent.

A FSANP nyilvántartása szerint országos szinten több mint egymillióra tehető a ki nem fizetett túlórák száma. „Az igazságügyi miniszter fél évvel ezelőtt ezek kifizetésére is ígéretet tett, de nem tartotta be a szavát” - emlékeztet a közlemény.

A FSANP kifogásolja a vezetők kinevezésekor gyakorlattá vált „vazallusi módszert”, kéri a „bérdiszkrimináció” megszüntetését, és hogy a készülő statútum kidolgozásakor vegyék figyelembe a szakszervezetek javaslatait.

Általános sztrájk is jöhet

Ha a hatóságok nem veszik figyelembe követeléseiket, a FSANP átfogó tiltakozó akciókba kezd. Eszerint augusztus 27-e és szeptember 27-e között 50-100 egyenruhás alkalmazott sztrájkőrséget áll a börtönök előtt, szeptember 1-je és 10-e között bűnvádi feljelentéseket tesznek az összes szakszervezet nevében.

Október 3-án utcai tüntetést és felvonulást tartanak Bukarestben az Országos Börtönigazgatóság és az igazságügyi minisztérium előtt, ezt követően pedig nem állnak munkába egyetlen olyan intézményben sem, ahol nincs elég alkalmazott a munka biztonságos elvégzéséhez.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?