Újra várják a projekteket Nagyváradon

A bihari megyeszékhelyen tavaly hirdettek először pályázatot a lakosoknak: a közösségi költségvetés keretében tíz projektet támogat a váradi önkormányzat legtöbb 200 ezer euró értékben.

Idén is meghirdették a pályázati lehetőséget. Augusztus 1. és október 31. között tölthetik fel a https://activ.oradea.ro oldalon a pályázatokat kezdeményezők, idén írásban s benyújthatják a pályázatokat a hivatal ügyfélszolgálatán, ezeket pedig egy erre kijelölt alkalmazott tölti majd fel a rendszerbe. November 1. és 14. között ellenőrzi az önkormányzat a benyújtott pályázatokat, majd november 25-én kezdődhet az online szavazás és a projektek népszerűsítése, ez december 31-ig tart. 2019 januárjában tartják meg a közmeghallhatásokat és az úgynevezett offline szavazást, a tervek szerint 2019 februárjában foglalják bele a váradi költségvetésbe a nyertes projekteket. A tíz győztes projektre 1,5 millió eurót különítenek el.

Változások

A váradi önkormányzat ugyanakkor menetközben változtatott a szabályokon is, a módosításokat a tanács júliusi ülésén szavazták meg. Az egyik változás, hogy a projekteket idén írásban is be lehet nyújtani. Kizárták továbbá annak a lehetőségét, hogy közintézmények fejlesztésére pályázzanak (tavaly nagyon sokan iskolákra pályáztak) és a leírás szerint a nyílt, nem elkerített közterületek fejlesztése az elsődleges cél.

Változtattak a közmeghallgatások rendjén is: az online és a lakónegyedenként megtartott, szavazással egybekötött közmeghallgatások mellett a nagyváradi munkaadóknál is szerveznek majd közmeghallgatásokat. Az indoklás az, hogy a munkaképes korúak kimaradtak a szavazásból, és elvileg a váradi lakhellyel rendelkező dolgozók voksolhatnak majd. 

Célterületek és feltételek

A pályázatoknak a váradi önkormányzat kezelésében lévő objektumokhoz kell illeszkedniük, projekteket nyújthatnak be sétányok, járdák, gyalogosövezetek fejlesztésére, közlekedésbiztonságra és mobilitásra, zöldövezetek és játszóterek kialakítására, közvilágításra, utcai bútorzatra, kulturális, szociális és egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére valamint digitalizálásra.

Azokat a pályázatokat tekintik megfelelőnek, amelyek helyi érdekűek, de nincs kereskedelmi, reklám-, poltikai vagy etnikai céljuk, és asszimilálhatóak a váradi önkormányzathoz tartozó befektetésekkel. Jól körülhatárolt, de nyílt területek fejlesztésére várják a legtöbb 200 ezer euró értékű projekteket, bővebb tájékoztatás a  bugetareparticipativa@oradea.ro e-mail-címen vagy a 0259-437-000-ás telefonszám 248-as mellékén kérhetők.

 

Kimaradt?