Elkerülték egymás a nagycsapatok a nyoni sorsoláson

Elkerülték egymást a nagycsapatok a Bajnokok Ligája és Európa-liga negyeddöntőinek pénteken Nyonban tartott sorsolásán: a BL-ben Málaga–Borussia, Real–Galatasaray, PSG–Barcelona és Bayern–Juventus összecsapásokat, az EL-ben Chelsea–Rubin Kazany, Tottenham–Basel, Fenerbache–Lazio és Benfica–Newcastle rendeznek.1930974 w2

A sorsolás előtt biztos volt, hogy azonos országbeli csapatok és azonos csoportból továbbjutók is összekerülhettek, kiemelés tehát nem volt, itt már nem voltak érvényesek a nyolcaddöntő korlátozásai. Az első mérkőzéseket április 2-án és 3-án, a visszavágókat április 9-én és 10-én bonyolítják le.

Nagy meglepetés nem történt, a szokásoknak megfelelően Gianni Infantino, az UEFA főtitkára érkezett a „színpadra", és egyből ismertette a sorsolási szabályokat. Elmondta, hogy a negyeddöntőben semmilyen kikötés, kiemelés nincs, így bármelyik csapat összekerülhet bármelyikkel.

1930899 w2Steve McManaman segítette a procedúrát, és a korábbi angol válogatott játékossal pont arról beszélgetek, hogy nincs angol csapat a negyeddöntőben – 17 év után először. Hogy korábbi klubja, a Real Madrid megnyerheti-e a BL-t, a válasza meglepő volt: sok függ majd a sorsolástól...

A fogadóirodáknál a Barcelona a legesélyesebb, a Real Madridot és a Bayern Münchent megelőzve. A legnagyobb nyereménnyel a Málaga végső győzelme kecsegteti a fogadókat.

Elsőre McManaman a Málagát húzta ki. Majd kiderült, a Borussia Dortmundot kapta az újonc. A második körben az angol középpályás a Real Madridot húzta ki. Cristiano Ronaldóéknak a Galatasaray jutott. Aztán a PSG várt ellenfelére, és a Barcelonát kapta Carlo Ancelotti csapata. Bayern Münchennek pedig így maradt a Juventus.1930898 w2

NEGYEDDÖNTŐ, PÁROSÍTÁS

  • Málaga (spanyol)–Borussia Dortmund (német)
  • Real Madrid (spanyol)–Galatasaray (török)
  • PSG (francia)–Barcelona (spanyol)
  • Bayern München (német)–Juventus (olasz)

Az elöl lévő csapatok játsszák az első meccset hazai környezetben. A visszavágókat értelemszerűen az első találkozón vendégségbe utazó együttesek otthonában bonyolítják le. A döntőt Londonban rendezik.

Alig félórával később elkészítették az Európa-liga negyeddöntőjének párosítását is. A BL-győztes Chelsea ismét kelet-európai ellenfelet kapott, ezúttal a Rubin Kazanyt. A Tottenham a Basellel csap össze, a harmadik angol csapat, a Newcastle United pedig a Benficával. A negyedik párharcban a Fenerbahce a Lazióval mérkőzik.

Dirk Kuyt, a Fenerbahce támadója nagyon várta már a sorsolást, és azt szerette volna, ha csapata angol ellenfelet kap. A holland labdarúgó nagyon szeretne döntőbe jutni az Európa-ligában, hiszen a finálét (május 15.) a hazájában, Amszterdamban rendezik majd. Kuyt ismeri az angol futballt, hiszen éveket töltött a Liverpoolban.

Libor Kozák, a Lazio játékosa tegnap mesterhármassal járult hozzá a Stuttgart legyőzéséhez, így élre állt az Európa-liga góllövőlistáján. A cseh futballista szerint mindegy volt, kit kapnak, mert ha keményen küzdenek, eljuthatnak a döntőig.1930927 w2

És még egy érdekes statisztika: az Európa-liga legutóbbi két olyan idényében, amikor egy ország három csapata is bejutott a negyeddöntőbe, mindig közülük az egyik lett a végső győztes. A 2010–2011-es kiírásban a Porto, a legutóbbi idényben pedig az Atlético Madrid.

Kluivert rögtön a BL-győztes Chelsea-t húzta ki, amely az orosz Rubin Kazannyal találkozik. A második párosításban egy újabb angol csapat, a Tottenham jött, amely a svájci Baselt kapta.

A harmadik párharcot a Fenerbahce és a Lazio vívja, a portugál Benfica pedig a Newcastle Uniteddel csap össze.

Érdekesség, hogy a negyeddöntőben találkozó együttesek még egyszer sem mérkőztek meg egymással tétmérkőzésen.

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA

  • Chelsea–Rubin Kazany
  • Tottenham–Basel
  • Fenerbache–Lazio
  • Benfica–Newcastle

Az első mérkőzésekre április 4-én kerül sor, a visszavágókat pedig egy héttel később, április 11-én rendezik. Az elöl álló csapatok kezdenek hazai pályán.

Kimaradt?