BL: a Bayern és a Malaga az utolsó két negyeddöntős

Szégyenletesen jutott be a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe a végső győzelemre is esélyesnek tartott Bayern München: Pep Guardiola következő csapata hazai pályán 0-2-s vereséget szenvedett az Arsenaltól, és csak a több idegenben lőtt góljának köszönhetően örülhetett a végén. A másik szerda esti mérkőzésen a Malaga ledolgozta egy gólos hátrányát a Portóval szemben és harmadik spanyol csapatként várhatja a péntek déli sorsolást.

A 3. percben, a meccs első helyzetéből máris vezetést szerzett az Arsenal! Theo Walcott passzolt be jobbról középre, az üresen érkező Olivier Giroud pedig két lépésről a kapuba passzolt. 0–1giroud640

A gólt tulajdonképpen még csak veszélyes támadás sem előzte meg, kényelmes passzolgatás folyt a középpályán, amikor Aaron Ramsey az elcsúszó David Alaba mellett Santi Cazorlához játszott, aki felpörgette a támadást, indította Walcottot, a szélső pedig könnyedén középre passzolhatott. Ez volt a leggyorsabb Arsenal-találat a BL-ben 2005 szeptembere óta (akkor Fredrik Ljungberg már a 2. percben betalált az Ajax ellen). Giroud tétmeccsen 497 perc után talált ismét a kapuba.

Az első hazai helyzet a 10. percben adódott Luiz Gustavo előtt, aki egy szöglet után lecsorgó labdát lőtt a kapu fölé.

Az Arsenal gyorsabban szerzett vezetést, mint kedden a Barcelona a Milan ellen (ott Messi első gólja az 5. percben született), de az „ágyúsok” a gól után nem tudták fokozni a nyomást, miközben a Bayern kezdet éledezni a korai sokkból – a 26. percben Toni Kroos adta jelét ennek egy jobb oldalról leadott, 16 méteres lövéssel, de Fabianski védett. Pár perccel később pedig Thomas Müller lőtt éles szögből egy lecsorgó labdát az oldalhálóba.

A Bayern fél óra elteltével irányította a játékot, amit az 59–41 százalékos labdabirtoklási arány és a 8–1-es kapura lövési különbség is mutatott, más kérdés, hogy a bajorok a nyolcból csak háromszor találták el a kaput, míg a vendégek az egy kísérletükből gólt is szereztek. Vagyis ezúttal még véletlenül sem beszélhettünk olyan, konkrét eredményben is megmutatkozó Bayern-fölényről, mint az első meccsen, amikor a 21. percben már két góllal vezetett a német csapat.

Az első félidőben már nem is változott a játék képe, a Bayern hiába támadott, nem tudott helyzetet kialakítani, az Arsenal pedig a gólja után már nem is nagyon támadott. A szünetben így 1–0-ra vezet a vendégcsapat, de 3–2-es összesítéssel még a Bayern áll továbbjutásra.

A második játékrészt jóval veszélyesebben kezdte a Bayern, mint az elsőt: előbb Arjen Robben lőtt balról a hosszú alsó sarok mellé, majd Kroos vette célba a jobb felsőt, de az ő lövése is elkerülte a kaput, igaz, nem sokkal.

A 60. percben Santi Cazorla szabadrúgásból veszélyeztethetett volna, de jó harminc méterről a sorfalba rúgta a labdát. A következő emlékezetes Arsenal-megmozdulás az volt, amikor Tomás Rosicky beleszállt, Robbenbe, amiért sárga lapot kapott...

A Bayern futballozni is próbált, Luiz Gustavo, majd Kroos is átlövéssel próbálkozott, de mindkét kísérlet elzúgott a kapu mellett.

A Bayern a játék képe alapján lassan rászolgálna az egyenlítésre, más kérdés, hogy az Arsenal védelme remekül zár, és hiába kerülnek sokszor a tizenhatos közelébe a hazaiak, ott elfogy a tudományuk.

A 67. percben aztán Robbennek sikerült a védők mögé kerülnie, de Fabianski bravúrral védte a holland szélső bal alsóba tartó labdáját, a második félidő legnagyobb helyzete volt ez, ami után szögletekből próbált veszélyeztetni a Bayern, de az egyenlítés továbbra sem sikerült.

A 72. percre a két edző is megunta az elég unalmas játszadozást. előbb a vendégek mestere, Arsene Wenger cserélt kettőt – jött Oxlade-Chamberlain és Gervinho –, míg Jupp Heynckes megcserélte a két Mariót: Gomezt küldte be Mandzukic helyére.

A 85. percben aztán jött a hideg zuhany a hazaiak számára: bal oldali szögletből Koscielny befejelte az Arsenal második gólját! 0–21929988 w2

Az Arsenal három helyzetéből két gólt szerzett a meccsen, amelynek jelentős részében csak kergette a labdát, de öt perccel a lefújás előtt egy gólra került a továbbjutástól! Ugyanakkor a Bayern csak magának köszönhette a kialakult helyzetet, mert hiába birtokolta többet a labdát, a kapu előtt nagyon ötlettelennek bizonyult, és végig az érződött a hazaiak játékán, hogy „ez úgyis meglesz.”

A végén addig ölték az időt, míg tényleg meglett, de ezt a továbbjutást azért aligha így képzelték a hazai szurkolók. A Bayern 11 győztes tétmeccs után kikapott, de ami sokkal nagyobb szám: 17 év után nincs angol csapat a BL legjobb nyolc együttese között! A Bayern 3–3-as összesítésben, idegenben szerzett több góllal jutott tovább.1930014 w2

A Málaga a harmadik spanyol csapat a legjobb nyolcban

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján a Málaga hazai pályán 2–0-ra legyőzte a Portót, és 2–1-es összesítéssel bejutott a legjobb nyolc közé.1930031 w2

A Porto a legutóbbi nyolc, spanyol csapat ellen vívott BL-mérkőzésén veretlen maradt.

Az első öt percben nem forogtak veszélyben a kapuk, a vendégek birtokolták többet a labdát, ezt követően azonban megélénkültek az események. Hazai oldalon Joaquín ugrott ki a védők közül, ám egy hajszállal hosszabb indítást kapott a kelleténél, míg az ellentámadásból Danilo lőtt éles szögből a kapu fölé.

A Málaga játékából egyelőre hiányzik az elképzelés, a Porto támadásaiban több veszély rejtőzik. Kisvártatva kiderült, hogy nem csak a támadásaiban. A 17. percben Nicolás Otamendi belépője sárga lapot eredményezett.

Szűk húsz perc után kijelenthető, hogy a Málagának óvatosnak kell lennie a támadások terén, a Porto támadójátékában ugyanis bármikor benne lehet a gól. A játék képe egyébként ezt is mutatja: a spanyolok nem kapkodnak, türelmesen várnak a lehetőségre, a támadásokat inkább a portugálok forszírozzák.

Defournak már kijárt a sárga lap. A 23. percben Iturrának lépett oda a sípszó után, két perccel később pedig egy ígéretes Málaga-kontrát akadályozott meg Isco buktatásával. Aztán „dühében” lőtt egyet távolról, kevés sikerrel.

Amilyen sokat támad a Porto, annyira szabálytalanul futballozik. A 30. percben Alex Sandro jóvoltából már a harmadik vendégjátékos kapott sárga lapot. Ejtsünk pár szót a Málagáról is: kontrajátéka nemhogy gólt, de még helyzetet sem eredményezett. Egészen a 35. percig. Antunes bombázott kapura egy röviden kifejelt labdát, Hélton bravúrral védett.

A 40. percben gólt lőtt a Málaga! Szépséghiba, hogy a játékvezető nem adta meg. Nagyszerű támadás végén Jesús Gámez adott be a jobb oldalról, a középen érkező Baptistát pedig őrzője, Danilo rálökte Héltonra, aki emiatt kiejtette a labdát, 1929930 w2Saviola pedig a hálóba lőtt. Kérdéses szituáció volt, hiszen Baptista önszántából nem szabálytalankodott, ugyanakkor akadályozta a Porto kapusát.

Ez már érvényes volt! Megszerezte a vezetést a Málaga! Saviola, Iturra és Isco volt a labda útja, utóbbi egy igazítás után húsz méterről a jobb felső sarokba bombázta a labdát. Hélton egy kicsit kint állt, így esélye sem volt védeni a lecsapódó labdát, 1–0.

Vítor Pereira elképzelései a második félidőre a 49. percben alighanem romba dőltek: Joaquín megforgatta a jobb szélen Defourt, aki megelégelte mindezt, és gondolkodás nélkül felvágta a spanyol középpályást. Jött a sárga, és mivel a belga játékosnak ez már a második volt, villant a piros is. Emberhátrányban folytatja a Porto! Más kérdés, hogy egy szigorúbb bíró ezért a belépőért egyből kiállította volna Defourt.

Nagy kérdés volt, hogy ezek után változtat-e csapata felállásán a vendégek mestere, hiszen három támadója volt a pályán a Portónak.

Nos, megtudtuk, mit lép. Varela helyett egy védő, Maicon lépett pályára. Az első helyzetre a kiállítás után egyébként kilenc percet kellett várni. Saviola hét méterről leadott lövését hárította Hélton, akinek kapujára ezekben a percekben nagy nyomás nehezedett.

A következő percek eseménytelensége után Toulalan kíméletlen belépője borzolta fel a kedélyeket. Senki sem lepődhetett volna meg, ha a francia középpályást is az öltözőbe küldi Nicola Rizzoli játékvezető.

Bő húsz perc volt hátra, érett a hosszabbítás. A portugálok hozzáállása egyébként dicséretes volt. Ha náluk volt a labda, megpróbáltak támadni. A Málaga szándékairól mindent elmond, hogy beállt Saviola mellé még egy csatár, Roque Santa Cruz.

A paraguayi támadónak négy percre volt szüksége ahhoz, hogy megtegye azt, amiért beküldték: gólt szerzett, 2–0 a Málagának, biztosan nem lesz hosszabbítás! Isco jobb oldali szögletét követően Santa Cruz emelkedett a legmagasabbra, és szép mozdulattal fejelt a jobb alsó sarokba.1930002 w2

A 89. percben jártunk: sietős lett a Portónak, de emberhátrányban nehéz volt. Helyzetig sem tudtak eljutni a portugálok. Lesgólig viszont igen. Jackson Martínez talált a kapuba, de ezt sem adta meg Rizzoli, jó ítélet.

A találkozó záróakkordja egy félpályás portugál szabadrúgás volt, amely során Hélton is előrehúzódott, ám sem előtte, sem csapattársai előtt nem adódott lehetőség, így két góllal nyert a Málaga, és bejutott a legjobb nyolc közé!

Ez azt jelenti, hogy három spanyol csapat is úgy lépett a következő körbe, hogy párharcának első mérkőzését nem tudta megnyerni. Csak a Valenciának nem sikerült a bravúr. A 2002–2003-as szezon óta először jutott három spanyol csapat a negyeddöntőbe.

Kimaradt?