2018-as foci-vb: Pogba üzent a thaiföldi fiúknak

Belgium ellen sikeresen megvívott elődöntő után, a francia csapat egyik legjobbja, Paul Pogba üzent a Thaiföldön kimentett focista gyerekeknek:

„Ezt a győzelmet a nap hőseinek ajánlom, szép volt, fiúk, erősek vagytok!”

Mint írtuk, Franciaország 1-0-ra legyőzte Belgiumot az oroszországi labdarúgó-világbajnokság elődöntőjében és a vasárnapi döntőben az Anglia-Horvátország-párharc (szerda, 21 óra, TVR1, M4 Sport) győztesével küzd meg a világbajnoki címért.

Mint arról több cikkünkben is beszámoltunk, a 11 és 16 év közötti gyerekekből, illetve 25 éves edzőjükből álló csoport június 23-a óta raboskodott a monszuneső miatt elárasztott barlang fogságában. A búvárok segítségével végrehajtandó, sok veszéllyel járó mentőakciót vasárnap - néhány órával az első sikerekről szóló hírek előtt - kezdték meg 90 - 50 külföldi és 40 thaiföldi - búvár részvételével. A gyerekeket egyesével, szakaszosan, négy csoportba osztva indítják el, mindegyiküket két-két búvár segíti a helyenként mennyezetig érő, sötét, zavaros és hideg vízben. A be- és kijutás még a gyakorlott búvároknak is rendkívül megterhelő: a barlang bejáratától a gyerekek tartózkodási helyéig mintegy négy kilométeres táv megtétele oda-vissza csaknem tizenegy órát vesz igénybe egy-egy búvár számára. További problémát okoz, hogy a különböző akadályokkal, sziklákkal, törmelékkel terhes úton a felszín alatti áramlatok is nehezítik az előrejutást. A gyerekek tartózkodási helyéhez vezető út utolsó egy kilométeres szakasza a legveszélyesebb, itt a búvároknak maguk előtt kell tolniuk az oxigénpalackjukat, hogy átférjenek a barlang víz alá került szűk járatain. Ráadásul a zavaros vízben nehéz a tájékozódás, egyes helyeken szinte semmit sem látni a víz alatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?