2018-as foci-vb: Belgium és Anglia az utolsó két továbbjutó

Belgium százszázalékos teljesítménnyel végzett az élen a G csoportban az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, miután a 3., utolsó fordulóban csütörtökön 1-0-ra legyőzte Angliát. A két együttes már korábban biztosította továbbjutását.

Ezzel véglegessé vált nyolcaddöntők párosítása.

Mindkét csapatban több olyan játékos kapott bizalmat, akik korábban kevesebb lehetőséget kaptak. Mivel a továbbjutásuk már biztos volt, így egyáltalán nem diktáltak "gyilkos" tempót a futballisták, így helyzetből sem láthatott sokat a közönség.

Nem sokkal a fordulást követően Adnan Januzaj villant, és vezetéshez juttatta Belgiumot. Innentől kezdve az angolok próbáltak riválisuk fölé kerekedni, de játékukból hiányzott az átütő lendület, s főként az első két mérkőzésen öt gólt szerző Harry Kane.

G csoport, 3. forduló:
Belgium-Anglia 1-0 (0-0)
Kalinyingrád, 33 973 néző, v.: Damir Skomina (szlovén)
    gólszerző: Januzaj (51.)
    sárga lap: Tielemans (19.), Dendoncker (33.)
Belgium: Thibaut Courtois -  Leander Dendoncker, Dedryck Boyata, Thomas Vermaelen (Vincent Kompany, 74.) - Marouane Fellaini, Mousa Dembele - Youri Tielemans, Adnan Januzaj, Thorgan Hazard (Dries Mertens, 86.) - Michy Batshuayi
Anglia: Jordan Pickford - Phil Jones, John Stones (Harry Maguire, a szünetben), Gary Cahill - Trent Alexander-Arnold (Danny Welbeck, 79.), Ruben Loftus-Cheek, Eric Dier, Fabian Delph, Danny Rose - Marcus Rashford, Jamie Vardy    

Tunézia a szünet után fordított Panama ellen

Tunézia a szünet után fordított, és 2-1-re legyőzte Panamát az oroszországi labdarúgó-világbajnokság G csoportjának 3., utolsó fordulójában csütörtökön, a két együttes már korábban elveszítette esélyét a továbbjutásra.

A tunéziai kezdőcsapat öt, a panamai négy helyen változott az előző fordulóhoz képest, amikor előbbi a belgáktól (2-5), utóbbi az angoloktól (1-6) szenvedett súlyos vereséget.

Az észak-afrikai együttes a kezdés után egyénileg és csapatként is felülmúlta ellenfelét, de hiába játszott mezőnyfölényben, a fegyelmezetten védekező panamai riválissal szemben helyzetig is ritkán jutott. A 33. percben meglepetésre mégis Panama szerzett vezetést, amihez kellett némi szerencse is. Fokozta a nyomást a tunéziai gárda, de helyzeteit továbbra sem tudta gólra váltani.

A második felvonás elején gyorsan egyenlített az afrikai csapat, Fahr al-Din Júszef a vb-k történetének 2500. találatát szerezte. A gól után a pálya középső részét gyorsan átjátszották a csapatok, így a kapuk felváltva forogtak veszélyben. A 66. percben Tunézia megduplázta előnyét, majd a folytatásban próbálta lassítani a játékot, húzni az időt. Panama nem zuhant össze, nem adta fel, továbbra is támadásban maradt, de hiába adódott több lehetősége a gólszerzésre, nem tudott egyenlíteni, így pont nélkül búcsúzott a vb-től.

Tunézia legutóbb az 1978-as vb-n nyert mérkőzést - Mexikót győzte le 3-1-re -, azóta három vb-n (1998, 2002, 2006) zárt a csoportkörben egy-egy ponttal.

Tunézia-Panama 2-1 (0-1)
Szaranszk, 37 168 néző, v.: Navaf Abdulla Sukralla (bahreini)
    gólszerzők: al-Din Júszef (51.), Hazrí (66.), illetve Meriah (33., öngól)
    sárga lap: Szászí (44.), Badri (71.), Halali (93.), illetve Avila (78.), Gómez (80.), Tejada (96.)
Tunézia: Ájmen Mászlúszi - Hamdi Nagguez, Rámí Bedúí, Jasszin Meriah, Uszáma Haddadi - Elljesz Shíri, Gajlén Halali, Ferdzsání Szászí (Anisz Badri, a szünetben) - Fahr al-Din Júszef, Vahbí Hazrí (Basszem Szrarfi, 89.), Naim Szliti (Ahmed Halíl, 77.)
Panama: Jaime Penedo - Adolfo Machado, Roman Torres (Luis Tejada, 56.), Fidel Escobar, Luis Ovalle - Gabriel Gómez - José Luis Rodríguez, Anibal Godoy, Ricardo Avila (Abdiel Arroyo, 81.), Edgar Barcenas - Gabriel Torres (Harold Cummings, a szünetben)

A G-csoport eredményei

  • Anglia-Tunézia 2-1 (1-1)
  • Belgium-Panama 3-0 (0-0)
  • Belgium-Tunézia 5-2 (3-1)
  • Anglia-Panama 6-1 (5-0)
  • Belgium-Anglia 1-0 (0-0)
  • Tunézia-Panama 2-1 (0-1)


 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?