Hatvanéves Bölöni László, a leghíresebb erdélyi focista

Hétfőn ünnepelte 60. születésnapját Bölöni László, a román labdarúgóválogatott 108-szoros magyar nemzetiségű futballista.boloni A dicsőszentmártoni születésű Bölöni a Marosvásárhelyi ASA-ban vált ismertté, majd karrierje a Bukaresti Steauánál teljesedett ki. Edzőként bajnokságot nyert Portugáliában és Belgiumban, de egy rövid ideig rábízták a trikolórok irányítását is.

Bölöni-László-zi-de-zi.ro Bölöni László a dicsőszentmártoni Chimicában kezdett futballozni, majd 17 évesen a marosvásárhelyi ASA együtteséhez igazolt. Ott lett élvonalbeli, majd válogatott játékos. A piros-kékeknél már első idényében az első csapatban szerepelt, részese volt az élvonalba jutásnak. 1971 augusztusában mutatkozott be a román első osztályban, főszerepe volt abban, hogy az ASA a '70-es évek közepére a román futball egyik legerősebb csapatává nőtte ki magát. 1975-ben, miközben végezte már az egyetemen a fogorvosi kart, bekerült a válogatottba, majd 1977-ben az év játékosának választották. 1983-ban, harmincévesen, újra kiérdemelte az utóbbi címet, majd beadta a derekát: a bukaresti Steaua játékosa lett.

Nemcsak az ország legerősebb klubjába került, hanem egyben Európa egyik legerősebb alakulatába. Ha pályafutása addigi részében, hiába játszott több mint négyszáz élvonalbeli mérkőzésen a marosvásárhelyi csapatban, a katonacsapatban kárpótolta magát. 1985-ben, 1986-ban és 1987-ben is román bajnok lett, kétszer az országos kupát is megnyerte, de mindennél fontosabb, hogy 1986-ban, a Barcelona elleni őrült tizenegyes-párbajban a Bajnokcsapatok Európa Kupája győztese is lett.Steaua1986 18dfcc4e36

A középpályás 1987-ben engedélyt kapott arra, hogy külföldre szerződjön, előbb Belgiumban (Racing Jet), majd Franciaországban (US Créteil, US Orleans) futballozott. 1988-ban 108 válogatottsággal a háta mögött rekorderként búcsúzott a román válogatottól. Huszonöt gólt szerzett. Az edzői pályára adta fejét, 1992 és 2000 között Michel Platini nevelőklubjában, a Nancyban dolgozott.

Bölöni útja egy időre újra Romániába vezetett, a válogatott irányítását bízták rá a németalföldi Európa-bajnokság után. A következő állomáshelye Lisszabon, a Sporting CP lett – ahol ő állította be először az első csapatba az akkor még csak 16 éves Cristiano Ronaldót.08 448370-ladislau-boloni-cristiano-ronaldo Az elmúlt tíz évben dolgozott a Rennes-nél, az AS Monacónál, aztán az arab világban, az Emirátusokban, az Al-Dzsazira együttesénél, belga bajnoki címet nyert a Standard Liége-zsel, pallérozta az al-Vahdát, a francia Lenst, a görög PAOK Szalonikit és a katari al-Kórt is.

Az utóbbi másfél évtizedben egyetlen magyar nemzetiségű edző sem dolgozott annyit a nyugat-európai bajnokságokban, mint Bölöni László.

Kimaradt?