Ingyen edzéssel csalogatják bowlingozni a székelyföldi gyerekeket

A Bowlingozz ingyen! program Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Bukarestben és Konstancán indult be, mi elmentünk a csíkszeredai rajtra.

Elegük lett a romániai bowlingozóknak abból, hogy egy kalap alá veszi őket a tekézőkkel a román sportszabályzat, ezért független szövetséget hoztak létre, amit két éves ügyvédi munkával tavaly őszire be is jegyeztették. Ezt jelzi a 2016-os dátum a Romániai Bowling Szövetség (FRB) honlapja láblécén, és a legnagyobb döbbenetet az okozhatja a Bukarest központú szervezet hivatalos oldalán, hogy a román mellett ők még egy nyelvet is használnak a menüben: és ez a magyar. Ugyan magyar tartalom még egy fia szó sincs kint, de a honlap-építési elképzelés így is meglehetősen rokonszenves.

A szervezet jelenleg tisztújító közgyűlésre készül, és annak örül, hogy mintegy 247 ezer lej támogatást kapott a szaktárcától.

Ilyen még nem volt, eddig mindig csak a tekések kaptak pénzbeli támogatást, a bowlingos sportklubok mind önerőből dolgoztak – jegyezte meg érdeklődésünkre Csíkszeredában Bonifert Gábor, a helyi bowlingklub alapítója és vezetője, akik maguk is alapító tagjai a szövetségnek; egyébként pedig Székelyföld legrégebbi (2006) bowlingcsapatával, a 300 Bowling Klubbal (mely 4. helyezett a román élvonalban) mind a román, mind a magyar bajnokságon rendszeresen szerepelnek.

Tőle tudtuk meg, hogy a független szövetség legnagyobb gondja, hogy gyerekhiánnyal küszködnek, éppen ezért első nagy stratégiai projektjük az utánpótlás-nevelésre irányul. A 13 klub társulásával megalakult szervezetnél így 14 év alatti gyerekeknek indítottak el a szaktárca támogatásával országos programot. Ez gyakorlatilag két szálon fut: egyrészt a központi címen bárki az országból igényelhet ingyenes, alkalmi oktatást 3-3 gyerekkel. Másrészt stabil edzésprogramra várja négy klub az érdeklődő gyerekek jelentkezését: Székelyföldön két helyszínen, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen, továbbá a több klubbal is szolgáló Bukarestben, és a legrégebbi (2001) klub otthonában, Konstancán.

Az alkalmi edzések igénylőinek 48 órával a tervezett időpont előtt, legtöbb 3 gyerekkel kell bejelentkezniük a presedinte@frbowling.ro címen, vagy a 0741/028.591-es telefonon, megjelölve, hogy melyik városban kívánnak 2 órát bowlingozni. A vezetőség visszajelez, és  Bowlingozz ingyen! programban a szövetség kifizeti a kétórás pályadíjukat és az edzőt.

Csíkszeredában a képzés helyszínéül szolgáló 300 Bowling Club már több hete önállóan toborozta a gyerekeket, akik közül 12-en iratkoztak fel, és hétfő délután már össze is gyűltek szüleikkel együtt egyeztetni az edzésprogramot. Megállapodtak abban, hogy hetente hétfőn és szerdán 17-19 óráig tart majd az edzés.

Ezt követően a csíkszeredai Varga Ivett országos ifjúsági válogatott mutatta meg a jelenlevőknek, hogy milyen magas szintre lehet fejlődni.  Ezt követően a gyerekek és szüleik mintegy kétórás bowlingozáson kóstolhatott bele Bonifert Gábor klubvezető- és pályaigazgató vezetésével a sportágba. Csíkszeredában egyébként az országos bajnokságok egyik kedvelt helyszínéül szolgáló pályát magyarországi vállalkozó építette, és ugyancsak ő működteti. A szintén magyarországi Bonifert mintegy 6 éve alapított bowling-csapatot Csíkszeredában, mely 2011 óta az A-divízióban tartja magát.

A bowlingra inkább szórakozásként tekintenek, de mellette sport is. Sportnak azért jó, mert 6 évestől 70 éves korig versenyszerűen űzhető – fejtette ki a klubvezető.

A csíkszeredai csapat legifjabb versenyzője jelenleg 9 éves. Természetesen mi is kipróbáltuk a bowlingozást, de nem tűnt olyan egyszerűnek, mint amilyennek Varga Ivettnél látszott. Kérdésünkre Ivett elmagyarázta: a csukló, boka, testtartás összehangolása a kulcs, de a pálya olajozását is bele kell számítanunk. Bonifert Gábor azt ígérte a gyerekeknek: 2-3 hónap alatt, intenzív edzések alatt tanulhatják meg az alapokat. Cserébe a komolyságot kérte: mindenkinek jeleznie kell, ha nem tud jelen lenni. A feliratkozók névsorát a szövetség is nyilvántartja, és hivatalosan elindultnak tekintik Csíkszeredában az ingyenes utánpótlás-edzésprogramot.  Egyébként a korszerű csíkszeredai pályán egy óra bowlingozás 42 lejbe kerül, és legtöbb 6 játékos játszhat egy időben egy pályán.

Verzár Lóránt, a program székelyudvarhelyi helyszínének koordinátora a Maszol érdeklődésére elmondta, Székelyudvarhelyen most hirdetik meg a jelentkezést, iratkozni a 0740/093-668-es valamint 0744/369-767-es telefonokon lehet.

Kimaradt?