Kedden indíthatja a csúcsmászást a Kancsendzöngán Varga Csaba

Már 7100 méterig jutott a Kancsendzöngán Varga Csaba nagyváradi hegymászó, aki a Kalifa Himalája Expedíció 2018 keretében tűzte ki a 8586 méteres csúcs megmászását,

A világ harmadik legnagyobb hegyén 2014 óta senkinek sem sikerült elérni a csúcsot.

Az expedíció háttéremberei vasárnap tájékoztattak arról, hogy Csaba épségben felért a 3-as táborba, 7100 méterre. Lelkes és erősnek érzi magát, de az időjárás a Kancsendzöngán nem az előrejelzések szerint alakul. „Nagyon sok a hó, de ameddig tudok, ameddig lehet én elmegyek, a végsőkig. Nem tudom, hogy ez csúcsot jelent-e vagy nem, ez az időjárástól függ. Biztonságosan, de mindent megteszek, hogy minél magasabbra jussak.” – üzente kollégáinak a nagyváradi alpinista.

Varga Csaba hétfőn azt tervezi, hogy feljsson a 7550 méteren lévő 4-es táborig, ott azonban „csak” megpihen és onnan másnap már neki is kezd a csúcsmászás utolsó szakaszának, ami a nyolcezresek között a Kancsendzöngán a leghosszabb.

Az erdélyi építész-hegymászó harmadik magyarként mászhatja meg a hegyet Erőss Zsolt és Kiss Péter után, akik 2013-ban, sikeresen felértek a csúcsára, azonban a lefelé tartó úton eltűntek. Emlékük előtt tisztelegve a Kalifa Himalája Expedíció 2018 - Kancsendzönga egyik legfontosabb célja volt, hogy régi hegymászó szokás szerint emléktáblát hegyezzen el Varga Csaba a hegy 5500 méteren kialakított alaptáborában. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?